Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adrian Severin, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat definitiv miercuri, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare. Adrian Severin a fost condamnat pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce în perioada decembrie 2010-martie 2011 ar fi acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la "Sunday Times" de a-i plăti 100 de mii de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. În ultimul cuvânt, Adrian Severin a susţinut că procesul său este unul politic şi că nu poate recunoaşte că România a trimis în cele mai înalte funcţii un hoţ.

Pedeapsa primită de Adrian Severin este mai mică decât ceea ce soliciaseră procurorii DNA. Aceștia ceruseră 6 ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită și cinci pentru trafic de influență, plus adăugarea unui spor de pedeapsă. Avocații apărării, pe de altă parte, au solicitat, la ultimul termen o achitare sau, în cel mai rău caz pentru clientul lor, o condamnare cu suspendare, pentru că Adrain Severin ar suferi de o boală gravă, incurabilă. Fostul europarlamentar a fost trimis în judecată în  septembrie 2013. Anul acesta, în februarie, a fost condamnat, de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare.

În fața completului de cinci judecători, în ultimul cuvânt, Adrian Severin a spus că nu poate fi decât exasperat la auzul afirmaţiei că ar fi acceptat bani pentru a depune amendamente în Parlamentul European. El susține  că procesul său este unul politic.

Cercetările au început în urma unei investigații jurnalistice, făcută de ziarul britanic Sunday Times. Trei eurodeputați (Adrian Severin și foștii miniștri de externe, respectiv interne ai Sloveniei și Austriei) au acceptat, în fața jurnaliștilor sub acoperire, care pretindeau că se ocupă cu lobby-ul, să-și vândă serviciile. Pentru a sprijini adoptarea unor amendamente, europarlamentarilor li s-au promis o sută de mii de euro pe an.