Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidul Socialiștilor din R.Moldova, în așteptarea unui nou lider

dodon_joi.jpg

Președintele ales al Republicii Moldova Igor Dodon
Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

La Chișinău, președintele ales, socialistul Igor Dodon a anunțat că părăsește formațiunea, al cărei lider a fost din 2011. Dodon a depus miercuri cererea prin care refuză calitatea de membru al Partidului Socialiștilor din R.Moldova, iar vineri aceasta va fi examinată de consiliul republican al formațiunii. De asemenea, vor fi luate în discuție candidaturile pentru funcția de președinte al Partidului Socialiștilor din R.Moldova. Trebuie spus că până astăzi, rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale din R.Moldova nu au fost anunțate de Comisia Electorală Centrală și nici Curtea Constituțională nu a validat scrutinul de duminică.

Deși nu a fost confirmat deocamdată oficial în funcția de președinte, socialistul Igor Dodon a acordat deja mai multe interviuri jurnaliștilor de la Moscova. Igor Dodon, a lăudat, într-un interviu acordat unui post tv rus, patriotismul din Rusia, subliniind că vrea să îi facă pe cetăţenii moldoveni să fie mândri de ţara lor, nu să dorească "unirea cu România sau aderarea la NATO", scrie mediafax."Îi invidiez pe cetăţenii admirabili ai Federaţiei Ruse pentru că au un asemenea lider. Cred că preşedintele (Vladimir Putin - n.red.) a făcut eforturi mari pentru intensificarea patriotismului şi pentru consolidarea bazelor statului; aceste lucruri sunt foarte importante, o ţară nu poate avea un viitor fără ele, iar nouă ne lipsesc în acest moment", a declarat socialistul Igor Dodon într-un interviu acordat postului rus Zvezda TV.

De asemenea, în intervențiile pentru jurnaliștii ruși, socialistul a vorbit despre alegeri parlamentare, consolidarea relaţiilor cu Rusia, apropierea de Uniunea Euroasiatică, dar și denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Când vine vorba de conflictul transnistrean, își reiterează opțiunea pentru federalizarea R.Moldova.

Igor Dodon a avut deja o întrevedere cu președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, aflat într-o vizită în R.Moldova și califică discuțiile purtate cu oficialul bulgar ca fiind foarte bune.”Apropo, în prima jumătate a anului viitor, în Bulgaria vor fi alegeri anticipate. Un exemplu demn de urmat și pentru Republica Moldova”, crede Dodon.

Să mai spunem că, până la numirea oficială a lui Igor Dodon în funcția de șef de stat, președintele R.Moldova este Nicolae Timofti. Pe ultima sută de metri, șeful statului a semnat mai multe decrete de decorare. Miercuri i-a conferit premierului României, Dacian Cioloș distincția ”Ordinul Republicii” în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în vederea acordării de asistență Republicii Moldova în diverse domenii social-economice și pentru contribuție substanțială la procesul de integrare europeană a țării noastre”. Se pare că distincția îi va fi oferită premierului României de viitorul șef de stat, adică chiar socialistul pro-rus,Igor Dodon.

PAS, contestații la CEC

Între timp, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au depus, miercuri, la Comisia Electorală Centrală, un set nou de contestații, pe lângă cele peste 3000 care au fost depuse la birourile electorale din diasporă de către cetățenii Republicii Moldova, din partea cetățenilor din afara țării cărora li s-a obstrucționat dreptul la vot în ziua de 13 noiembrie.”Vom continua să depunem toate eforturile legale necesare pentru a demonstra cu probe fraudarea alegerilor din 13 noiembrie”, susțin cei de la PAS.

”Modul dezastruos în care a fost organizat procesul de votare în diasporă, transportarea masivă şi organizată a locuitorilor din regiunea transnistreană la secţiile de votare, cifrele eronate privind rezultatele alegerilor prezentate de CEC pentru mai multe localităţi”,sunt doar câteva dintre probele care ar trebui să determine Curtea Constituţională să nu valideze scrutinul prezidenţial", susțin unii experți de la Chișnău, citați de JurnalTV. Comisia Electorală Centrală a refuzat să suplimenteze numărul de buletine de vot în unele raioane din dreapta Nistrului. În schimb, s-a aprobat majorarea numărului buletinelor de vot pentru locuitorii din regiunea transnistreană, acolo unde favorit incontestabil a fost socialistul Igor Dodon.

Liderul PAS, Maia Sandu a postat miercuri seara un mesaj, adresat comunității diasporei ”Adoptă un Vot”. Sandu regretă că nu a reușit să determine autoritățile să asigure condiții pentru cei din diaspora și a îndemnat moldovenii să continuă să semneze contestațiile on-line. Maia Sandu le-a propus moldovenilor din străinătate să realizeze un plan și astfel să readucă anual acasă cel puțin 30 de mii de moldoveni.”Sunteți o forță extraordinară. Modul în care v-ați mobilizat, v-ați ajutat reciproc pentru a ajunge la secțiile de vot este o premieră nu doar pentru Moldova, dar și pentru întreaga lume. Noi suntem tare mândri de voi. Vreau să vă mai spun că sunteți o sursă de inspirație pentru mine și pentru multă lume de acasă. Acum eu știu sigur că avem cu cine face schimbarea! Sunt multe lucruri pe care le putem face împreună”, a scris Sandu pe pagina sa de Facebook.

În acest weekend, moldovenii din diaspora anunță acțiuni de protest în mai multe orașe din Italia, dar și la București, Londra și Paris. Cetățenii cer anularea alegerilor prezidențiale, demisia membrilor CEC, dar și repetarea scrutinului, menționând că alegerile din 13 noiembrie a fost fraudate.

Atribuțiile Președintelui R.Moldova

Potrivit Codului Electoral, până la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de preşedinte al Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată. Igor Dodon va fi oficial președintele R.Moldova după ce Curtea Constituțională va valida rezultatele scrutinului, iar ulterior trebuie să depună jurământul în fața Parlamentului și a Curții Constituționale, cel târziu la 45 de zile după alegeri. Mandatul Președintelui Republicii Moldova durează 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.

Dacă vorbim de atribuțiile șefului statului, poate să convoace Parlamentul R.Moldova, în cel mult 30 de zile de la alegeri. În cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Președintele Republicii Moldova, după consultarea grupurilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Legislativul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Există și anumite restricții privind dizolvarea Legislativului. Astfel, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată în cursul unui an, dar nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, și nici în timpul stării de urgență, de asediu sau de război. Președintele Republicii Moldova poate lua parte la lucrările Parlamentului și poate veni cu mesaje pe marginea principalelor probleme ale națiunii. De asemenea, șeful statului promulgă legile și este în drept, în cazul în care are obiecții asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul își menține hotărârea adoptată anterior, Președintele promulgă legea.

Totodată, viitorul șef de stat, după consultarea fracțiunilor parlamentare, desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, iar în baza votului de încredere al Parlamentului, președintele numește Guvernul.