Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce vor americanii de la Trump? (sondaj)

trump.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Sistemul asigurărilor de sănătate este problema numărul unu pe care americanii vor ca noul lor președinte, republicanul Donald Trump, să o abordeze la începutul mandatului său, reiese dintr-un sondaj Reuters/Ipsos publicat la sfârșitul acestei săptămâni. Conform cercetării, tema imigrației, unul din punctele forte ale campaniei lui Trump, este abia pe poziția a treia. 

În jur de 21% dintre americanii chestionați spun că așteaptă ca Donald Trump să abordeze, în primele 100 de zile ale mandatului său, asigurările de sănătate. Reuters notează că pare a fi un semnal de respingere a reformei Obamacare, implementată de președintele democrat în 2010. Un alt sondaj însă, făcut de Kaiser Health Tracking Poll și preluat de News.ro arată că, deși americanii vor medicamente mai ieftine și acces la mai multe spitale și medici, doar 37% doresc anularea Obamacare.

Pe locul al doilea în preocupările americanilor este chestiunea locurilor de muncă: 16% dintre respondenți o văd drept prioritate. 
Imigrația, una din temele în jurul căreia Donald Trump și-a axat discursul, este văzută ca prioritate absolută de 14% din americani, în vreme ce 11% cred că Trump va trebui să se ocupe în primul rând de relațiile interrasiale.

În fine, potrivit rezultatelor cercetării, americanii cred că noul președinte va fi benefic pentru veterani, persoanele în vârstă, clasa mijlocie și...corporațiilor. În egală măsură, se crede că Donald Trump va dăuna minorităților, inclusiv sexuale, femeilor și oamenilor săraci.

Sondajul a fost făcut în toate statele amerciane, pe un eșantion de 1.728 de adulți și are o marjă de eroare de plus-minus 3%. Donald Trump se va instala la Casa Albă anul viitor, pe 20 ianuarie.