Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri în Franţa: 7 candidaţi în primul tur al primarelor de dreapta şi de centru

Francezii sunt chemaţi astazi la urne în primul tur al primarelor de dreapta şi de centru. După trei luni de campanie, sondajele prezintă trei favoriţi, foştii premieri Alain Juppe şi Francois Fillon şi fostul preşedinte Nicolas Sarkozy. Presa franceza relateaza ca vom asista la o cursă strânsă.

UPDATE: Prezența la vot în cadrul primelor alegeri primare din istoria dreptei franceze a fost numeroasă, în total 2,5 milioane de persoane s-au prezentat duminică la urne până la ora 17:00 locală (16:00 GMT), a informat organizatorul alegerilor Thierry Solere, relatează Reuters.

Potrivit celor mai recente sondaje, Juppe este preferat de circa 35% dintre alegători, Sarkozy de circa 30%, iar Fillon de circa 27%.

În cursă s-au înscris şapte candidaţi. Pe lângă Juppe, Sarkozy şi Fillon, mai candidează Bruno Le Maire, Nathalie Kosciusko-Morizet, Jean-François Copé şi Jean-Frédéric Poisson.

Cetăţenii francezi cu drept de vot dispuşi să plătească o taxă de doi euro şi să declare pe proprie răspundere că împărtăşesc “valorile republicane de dreapta şi de centru”, îşi pot vota candidatul preferat la cele aproximativ 10.000 de secţii de vot din ţară.

Principala necunoscută pentru acest scrutin inedit al dreptei rămână rata de participare. Înainte de scrutin, pe site-ul alegerilor au fost înregistrate aproape 2,4 milioane de accesări pentru a căuta cea mai apropiată secţie, dar nu se ştie dacă toţi aceşti oameni vor merge într-adevăr la vot.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 8 (9 ora României) şi se vor închide la ora locală 19 ( 20 ora României ).
Este pentru prima oară când conservatorii îşi desemnează candidatul în cadrul alegerilor primare. Până acum candidaţii erau desemnaţi intern.
France24 aminteşte că alegerile de duminică au loc după o campanie marcată de o retorică puternică privind imigraţia şi islamismul extremist.

Învingătorul primarelor de dreapta este cotat cu sanse foarte mari să intre în al doilea tur de scrutin împotriva liderei Frontului Naţional, de extremă-dreapta, Marine Le Pen. Sondajele estimează acum că într-un tur doi Le Pen va pierde, astfel că reprezentantul dreptei devine favorit pentru a deveni viitorul preşedinte al Franţei.