Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Un nou muzeu în Polonia – lupta între trecut și prezent

muzeu.jpg

”Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial” din Gdansk ar trebui să fie inaugurat anul viitor
Image source: 
Photo: muzeum1939.pl / Dominik Werner/Aerolab

Dacă saptămâna trecută am început prin a aminti despre eliberarea din arest a unui personaj cheie din istoria recentă a Poloniei, Lech Wałęsa, astăzi punem accentul pe o controversă actuală despre istoria Poloniei în cel de-al Doilea Război Mondial, manifestată în jurul unui nou muzeu de istorie.

Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial este un proiect demarat în anul 2008, sub guvernarea lui Donald Tusk și  beneficiază de o clădire remarcabilă, cu o suprafață expozițională de cinci mii de metri pătrați, care adăpostește 41 000 de obiecte încărcate de semnificație istorică, cum ar fi  tancuri sovietice și americane sau nasturi de la hainele polonezilor executați de agenții de securitate sovietici în masacrul de la Katyn din 1940. Secțiuni importante sunt consacrate Holocaustului, Luptei de la Westerplatte, teatrului de război din Pacific sau rezistenței franceze. Steaguri ale Armatei Poloneze sau celebra mașină Enigma pentru transmiterea mesajelor codificate pot fi, de asemenenea, văzute în cadrul colecțiilor găzduite de muzeu.

Ultimele detalii și retușuri au fost puse la punct pentru ca muzeul să fie gata de inaugurare, planificată pentru luna ianuarie 2017, însă, cum istoria nu se scrie întotdeauna conform planificării, s-ar putea ca deschiderea  Muzeului celui de-al Doilea Război Mondial să nu aibă loc, cel puțin nu potrivit intențiilor inițiale.

Controversele s-au născut din divergențele de opinie ale conducerii muzeului și cele al noii puteri politice de la Varșovia. Ministrul Culturii din actualul Guvern conservator al Poloniei, Piotr Glinski, a criticat puternic ceea ce domnia sa consideră maniera prea vastă a muzeului de a se raporta la temă, considerând că acesta ar trebui să se concentreze mai mult pe experiența Poloniei. Propunerea domnului ministru este ca Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial să fuzioneze cu un alt muzeu, care, în prezent, nu există decât în planuri și care ar fi dedicat Luptei de la Westerplatte, prima luptă din război, din septembrie 1939, când polonezii i-au înfruntat pe naziști înainte de a se preda.

Directorul muzeului cataloghează această mișcare ca pe încă un instrument al actualului Guvern de a-l discredita pe cel anterior și de a-și întări controlul asupra instituțiilor statului pe baza retoricii care face apel la naționalism, în timp ce istoricii o consideră o adevărată tentativă de a rescrie istoria, cu efecte îngrijorătoare.

Întâmplător sau nu, Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial se află în localitatea Gdansk la câteva clădiri distanță de Centrul European al Solidarității, instituție dedicată mișcării Solidaritatea, condusă de Lech Wałęsa.

În afara oricărui muzeu, nu uitați că istoria continuă...

 
Rubrica Accent pe istorie din 21 noiembrie 2016