Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Asasinarea lui John F. Kennedy, 22 noiembrie 1963

kene.jpg

Image source: 
AFP / Warner Bros

După data de 22 noiembrie 1963, când Președintele John F. Kennedy a fost împușcat mortal în localitatea Dallas, istoria Statelor Unite ale Americii s-a scris și în funcție de acest eveniment, despre care aflăm mai multe la rubrica Accent pe istorie.

În dimineața zilei de 22 noiembrie, după un mic-dejun de lucru la Hotelul Texas, din localitatea cu același nume, Președintele s-a îndreptat, împreună cu Prima Doamnă, Jacqueline Kennedy, spre baza aeriană de unde au luat avionul care să-i ducă în Dallas. În doar 13 minute au ajuns la destinație, unde guvernatorul Texasului John Connally împreună cu soția sa îi așteptau deja în limuzina decapotabilă care urma să îi conducă spre centrul orașului, unde Kennedy avea programată o întâlnire oficială. Cuplul prezidențial s-a urcat în mașină, în spatele gazdelor și dat fiind faptul că ploaia se oprise, plafonul mașinii a fost ridicat.

Pe străzile din Dallas, coloana oficială a fost întâmpinată de mulțimi de oameni care îi salutau entuziasmați pe soții Kennedy, dar când mașinile au ajuns în dreptul Dealey Plaza, în jurul orei 12:30 p.m., un sunet puternic de foc de armă a oprit istoria pentru câteva clipe. De la etajul șase al unei clădiri în dreptul căreia se afla limuzina oficială, un bărbat a apăsat pe trăgaci, țintind spre Președinte. Două gloanțe l-au doborât pe Kennedy în brațele Primei Doamne, nimerindu-l în gât și în cap, iar un al treilea glonț l-a lovit pe guvernatorul   Connally în piept.

Cei doi au fost duși de îndată la spital, dar, în timp ce guvernatorul avea să se recupereze, pentru salvarea vieții președintelui nu s-a mai putut face nimic. La ora 13:00 a fost declarat decesul șefului de stat, al cărui corp a fost depus la bordul Air Force One. Înainte ca avionul să decoleze, Lyndon B. Johnson, până atunci Vicepreședinte, a depus jurământul de credință, devenind Președintele Statelor Unite ale Americii. În jur de 30 de oameni au fost martori ai momentului, printre care și Jacqueline Kennedy, care încă purta costumul pătat de sângele soțului său.

Între timp, poliția din Dallas l-a arestat pe Lee Harvey Oswald, suspect de asasinarea președintelui și care, ulterior, îl împușcase fatal și pe un polițist de pe stradă care a încercat să îl interogheze.

Lanțul crimelor nu s-a terminat aici. În timp ce Oswald urma să fie transferat din arest la închisoarea districtului, acesta a fost la rândul său ținta unui glonț fatal, tras de Jack Ruby, un proprietar al unui club de noapte local.

Condamnat pentru crimă, Ruby a susținut că gestul său a reprezentat doar o răzbunare pentru moartea lui Kennedy, însă au existat și teorii care au sugerat că Oswald a fost ucis pentru a nu dezvălui detalii despre o presupusă consipirație mai complexă la adresa Președintelui.

Comisia pentru investigarea asasinării lui John F. Kennedy, condusă de Earl Warren –numită Comisia Warren- a concluzionat în 1964 că nu a existat nicio conspirație pentru plănuirea uciderii Președintelui și că Lee Harvey Oswald a acționat pe cont propriu.

 

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Rubrica Accent pe istorie din 22 noiembrie 2016