Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europarlamentarii vor decide dacă Turcia mai merită să negocieze aderarea la Uniunea Europeană

pe.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Parlamentul European dezbate marţi o posibilă suspendare a discuțiilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, votul fiind așteptat spre finalul săptămânii, transmite Deutsche Presse Agentur. Șefa diplomației europene Federica Mogherini participă la discuții, care au loc în a doua zi a sesiunii plenare de la Strasbourg.

Propunerea de înghețare a discuțiilor de aderare cu Ankara a fost redactată după ce peste 100 de jurnaliști și parlamentari ai Partidului Democrat al Popoarelor, pro-kurd, au fost trimiși la închisoare, iar un raport al Comisiei Europene a atras atenția că Turcia a regresat în privind unor chestiuni cheie precum statul de drept și drepturile fundamentale. Votul, programat pentru joi, nu va avea un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, dar va spori presiunea politică asupra Comisiei Europene. De partea sa, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că va organiza un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană dacă nu vor fi înregistrate progrese în negocieri până la 31 decembrie.

Dezbaterea vine în contextul în care guvernul turc a declanșat o campanie de epurări împotriva a zeci de mii de funcționari publici și membri ai forțelor armate și poliției, după tentativa de lovitură de stat din iulie a unei părți a armatei. Chiar marţi, autoritățile turce au emis un mandat de arestare pe numele copreședintelui Partidului Uniunii Democratice, Saleh Muslim, în legătură cu un atentat comis la Ankara în februarie ce a vizat un autobuz militar, a anunțat agenția Anadolu. Justiția turcă a cerut arestarea a 48 de persoane în total, dintre care lideri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, o organizație calificată drept "teroristă" de Ankara. Aripa armată a Partidului Uniunii Democratice, grup de asemenea clasat "terorist" de Turcia, face parte dintr-o coaliție arabo-kurdă ce luptă împotriva jihadiștilor din gruparea Statul Islamic  în Siria, cu sprijinul Washingtonului. Turcia, membru al NATO, a fost înfuriată de acest sprijin. Ea consideră miliția kurdă siriană o extindere a PKK scos în afara legii și care a condus o insurgență de trei decenii în sud-estul majoritar kurd al Turciei.