Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis: Igor Dodon nu poate să afecteze "fundamental" relaţia R Moldova - România

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi, la Iaşi, că România vrea să sprijine Republica Moldova pentru a avea instituţii puternice. Șeful statului român a mai precizat că nu crede că o anumită persoană, fie şi preşedintele Moldovei, poate să afecteze "fundamental" relaţia dintre cele două state.

"Vom rămâne un partener strategic şi un partener foarte important pentru Republica Moldova. Acest lucru ni-l dorim şi vrem să-l facem instituţional, adică să-i sprijinim şi pe ei să aibă instituţii puternice, să aibă o economie puternică. Pentru asta cu siguranţă este nevoie şi de aprofundarea schimburilor în zona educaţiei şi în zona culturii”, a declarat, la Iaşi, Klaus Iohannis, după ce a participat la dezbaterea "Noul Iaşi - pol major de dezvoltare a industriei IT din România”.

Întrebat cum comentează declaraţiile preşedintelui ales al Republicii Moldova Igor Dodon privind apropierea Chişinăului de Rusia, Klaus Iohannis a spus că nu crede că "o anumită persoană, fie şi preşedintele, poate să afecteze fundamental relaţia care există între România şi Republica Moldova”.

"Avem o relaţie istorică, relaţii economice şi culturale şi cred că în continuare există premisele pentru o colaborare foarte bună între instituţii din România şi din Republica Moldova. Sunt toate şansele ca pentru Republica Moldova economia să crească şi atunci moldovenii să simtă cu adevărat ce înseamnă apropierea de Europa”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că nu este mulţumit de termenele lungi privind realizarea studiilor de fezabilitate pentru autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, adăugând că este convins că lucrurile se pot face bine şi la timp.

Şeful statului a făcut aceste declaraţii la Iaşi, în cadrul dezbaterii "Noul Iaşi - pol major de dezvoltare a industriei IT din România”, la care au fost prezenţi şefi din administraţia locală şi judeţeană, dar şi reprezentanţi ai universităţilor ieşene şi ai companiilor IT.

"Moldova are nevoie de infrastructură, care să ofere accesibilitate şi conectivitate. Autostrada este cel mai bun argument practic pentru creşterea investiţiilor. Nu sunt mulţumit de termenele lungi ale studiilor de fezabilitate pentru autostradă. Sunt convins că lucrurile se pot face bine şi la timp”, a declarat Klaus Iohannis.

"Moldova nu se poate dezvolta dacă nu există o infrastructură adecvată. Sunt foarte mulţi investitori care cu siguranţă ar veni în Moldova, întrucât aici este forţă de muncă disponibilă. Dar fără o infrastructură de transport adecvată, dezvoltarea se poate produce după cum se vede în sectorul IT, dar nu va merge departe. Pentru România este important să avem condiţii de dezvoltare în toate regiunile, nu în unele mai mult şi în altele mai puţin”, a precizat şeful statului.