Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tratament în spital cu pașaportul în perspectivă în Marea Britanie

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Tratamentul medical în spital în Marea Britanie ar putea fi făcut în viitor numai pe bază de pașaport pentru a evita "turismul medical". Un înalt funcționar din ministerul sănătății a spus că teste pilot în anumite spitale ar putea fi extinse la întreaga rețea din Regatul Unit. 

Directorul general al ministerului sănătății, Chris Wormald, a declarat în fața unui comitet parlamentar că ideea este controversată, dar că s-a dovedit un succes în testele desfășurate în zonele cu imigrație ridicată.

În Serviciul Național de Sănătate (NHS) cetățenii britanici ar trebui să-și dovedească identitatea cu pașaportul pentru a beneficia de gratuitate.

Inițial, potrivit planurilor examinate de funcționarii publici din ministerul sănătății ar urma ca această politică să fie aplicată tratatmentelor spitalicești ne-urgente și serviciilor de maternitate, nu și la medicii de familie sau la urgență.

Potrivit reglementărilor actuale din Uniunea Europeană, tratatementele cetățenilor aflați temporar în străinătate se facturează țării de origine.

Marea Britanie a plătit în anul financiar 2014/2015 674 de milioane de lire sterline pentru tratatmentul cetățenilor săi în celelalte state UE, dar nu a recuperat decât 49 de milioane de lire pentru tratamentul în Marea Britanie al cetățenilor UE nerezidenți.

Adeseori aceste sume nu sunt recuperate deoarece personalul medical nu efectuează controalele necesare, iar deputatul Partidului Conservator de guvernământ, Charlie Elphick (care reprezintă circumscripția Dover, una dintre principalele porți de intrare în Marea Britanie) a afirmat că spitalele nu le cer bani turiștilor medicali (proveniți din state non-UE) din cauza corectitudinii politice.

"Verificarea eligibilității pentru serviciile NHS este întotdeauna importantă, dar aceste propuneri merg mult prea departe și este puțin probabil ele ar putea fi vreodată transformate într-o politică serioasă, care să fie acceptată de către pacienți și public, adică, arătarea pașaportului înainte de a trece printr-un tratament." se spune într-o declarație emisă de Asociația Medicilor Britanici (BMA).

Ministerul sănătății nu a confirmat dacă aceste propuneri vor fi puse în practică la nivel național, dar a spus că testele vor fi extinse și la alte trusturi NHS din țară.

NHS a fost înființat în 1948 ca un serviciu public cu finanțare de la buget, care este gratuit pentru cetățenii britanici și rezidenții străini în Marea Britanie.

În 2014 cheltuielile pentru sănătate reprezentau în Marea Britanie 9% din Produsul Intern Brut.