Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pentru Erdogan, un vot PE împotriva aderării Turciei « nu are nicio valoare »

erdogan_23.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat miercuri că votul Parlamentului European referitor la oprirea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană ''nu are valoare'' și a acuzat din nou Europa că susține organizațiile teroriste. Marţi Parlamentul European a dezbătut şi mâine va vota asupra oportunităţii continuării negocierilor cu Turcia.

''Noi am făcut cunoscut în mod clar, din nou și din nou, că avem grijă de valorile europene mai mult decât multe țări din Uniune, dar nu am putut vedea un sprijin concret din partea prietenilor occidentali... Nici una dintre promisiuni nu a fost ținută'', a declarat Erdogan într-o conferință la Istanbul a Organizației Cooperării Islamice. ''Mâine (joi, 24 noiembrie) va avea loc o reuniune la Parlamentul European și ei se vor pronunța prin vot referitor la negocierile cu Turcia. Indiferent de rezultat, acest vot nu are valoare în opinia noastră'', a afirmat Erdogan. Declaraţia vine după ce marţi europarlamentari importanți au făcut apel la oprirea negocierilor de aderare cu Turcia din cauza epurărilor pe care Ankara le face după tentativa de puci eșuată din iulie, în cursul cărora peste 125.000 de angajați de la stat au fost demiși sau reținuți. Votul final al europarlamentarilor este programat joi.

Să mai spunem că, pe de altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat faptul că multă lume din Statele Unite şi din Europa îl numeşte pe preşedinte-ales american Donald Trump ”dictator”. Erdogan i-a acuzat, de asemenea, pe occidentalii care participă la mitinguri împotriva lui Trump de faptul că nu respectă democraţia şi rezultatul alegerilor din Statele Unite. ”În America, ei au început să-l numească pe Trump dictator. În diverse ţări din Europa, au ieşit în stradă şi au început să strige «dictator». De ce nu respectaţi rezultatele urnelor de vot?”, a atacat Erdogan. Preşedintele turc a concluzionat că orice lider care nu serveşte interesele Occidentului este denunţat drept un despot. "Ei numesc pe cineva dictator? Atunci tu trebuie să te gândeşti că exact pe dos. Că acea persoană este bună", a spus Erdogan.