Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri Austria: Norbert Hofer susține un referendum privind apartenența la UE

hofer.jpg

Image source: 
www.facebook.com/norberthofer

Candidatul de extremă dreapta la alegerile prezidențiale (cu repetiție) din Austria, Norbert Hofer, anunță că susține, în anumite condiții, organizarea unui referendum privind apartenența țării la Uniunea Europeană, după modelul din Marea Britanie. Hofer, care ar putea deveni în decembrie primul președinte de extremă dreapta din Uniune, condiționează rămânerea Austriei în blocul comunitar de negocierile de aderare cu Turcia și de răspunsul pe care îl va da Bruxellesul Brexitului . 

Norbert Hofer insistă, într-un interviu acordat BBC, că eventuala sa alegere în funcția de președinte nu va însemna automat un OEXIT, o ieșire a Austriei din Uniunea Europeană, după model britanic. Referendumul pe această temă, susținut de candidatul Partidului Libertății, ar urma să fie organizat în funcție de negocierile cu Turcia (Hofer se opune aderării acestei țări) și de răspunsul pe care Europa îl va da Marii Britanii . O Europă centralizată, cu prerogative reduse pentru parlamentele naționale, o guvernare a Uniunii ca un stat ar declanșa, anunță candidatul de extremă dreapta, un referendum de apartenență în Austria.  
Totodată, Norbert Hofer insistă că îi este aplicată greșit eticheta de extremist: Nu sunt un om de extremă dreapta. Hai să spunem că sunt de centru-dreapta. Nu cred că austriecii se tem de vreun pericol, pentru că mă cunosc deja de luni bune. În turneul electoral simt că oamenii sunt prietenoși. Îi preocupă securitatea, locurile de muncă, situația economiei. Dar este și multă speranță. 

Alegerile prezidențiale din Austria se vor defășura pe 4 decemrbie. Este o repetare a scrutinului din luna mai, câștigat de Alexander Van der Bellen la o diferență minusculă și invalidat apoi de Curtea Constituțională. Van der Bellen este un independent susținut de Verzi.