Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Erdogan ameninţă UE cu deschiderea graniţelor pentru migranţi

erdogan_ameninta_ue_deschiderea_granitelor_migranti.jpg

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP/Adem Altan)
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP/Adem Altan)

Preşedintele Turciei a ameninţat vineri că va deschide graniţele în faţa migranţilor care vor să ajungă în Europa. Reacţia lui Recep Tayyip Erdogan vine la o zi după ce Parlamentul European a cerut îngheţarea temporară a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.

ACTUALIZARE: Ameninţarea cu nerespectarea acordului dintre UE şi Turcia privind migranţii "nu ajută la nimic", a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a cancelarului german, Angela Merkel. "Considerăm acordul dintre Turcia şi Uniunea Europeană drept un succes comun şi aplicarea lui în continuare este în interesul tuturor actorilor (...). Ameninţările venite din ambele părţi nu ajută la nimic", a afirmat Ulrike Demmer.

 

"Când 50 de mii de migranţi s-au adunat la punctul de frontieră Kapikule, voi aţi strigat după ajutor. Aţi început să vă întrebaţi: 'Ce ne facem dacă Turcia îşi deschide graniţele?'. Ascultaţi-mă bine: dacă mergeţi mai departe, aceste frontiere se vor deschide, băgaţi-vă asta în cap!", a avertizat preşedintele turc, într-un discurs la Istanbul. Turcia are pe teritoriul său 2,7 milioane de refugiaţi sirieni.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care solicită suspendarea temporară a negocierilor de aderare cu Turcia. PE este nemulţumit de reacţia "disproporţionată" a autorităţilor de la Ankara, după tentativa de lovitură de stat din luna iulie.

Rezoluţia Parlamentului European nu are caracter obligatoriu, decizia privind negocierile UE cu Turcia ţine de Comisia Europeană.