Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul maltez avertizează: Marea Britanie nu va avea parte de concesii

Marea Britanie nu va beneficia de condiţii mai bune decât cele pe care le are deja, în raport cu Uniunea Europeană, spune premierul maltez Joseph Muscat, la BBC. "Divorţurile nu sunt niciodată uşoare", adaugă prim-ministrul din Malta, care transmite că liderii europeni nu blufează şi nu vor face concesii în ceea ce priveşte termenii despărţirii Londrei de blocul comunitar.

Fără a asigura în continuare libertate de mişcare, Londra nu poate emise pretenţii de acces la piaţa unică, mai spune Jospeh Muscat:

"O înţelegere corectă, pentru ambele părţi,  nu poate însemna statut privilegiat pentru Marea Britanie. Nu există niciun fel de bluff din partea liderilor europeni. Nu ia nimeni în considerare să înceapă negocierile dur, pentru a avea apoi loc de concesii. Dacă Marea Britanie loveşte Brxuelles-ul, nu trebuie să se mire atunci când Bruxelles-ul ripostează. Nu va fi însă o situaţie cu un câştigător şi un perdant. Cu toţii vom pierde ceva".

Malta va prelua preşedinţia rotativă a Uniunii în luna ianuarie. La Londra, premierul Theresa May a anunţat deja că intenţionează să înceapă procedurile legale de părăsire a Uniunii Europene până în martie.