Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Brexit poate fi oprit"- opinează Tony Blair, fost prim ministru britanic

tony_blair.jpg

Tony Blair
Tony Blair consideră că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu e inevitabilă
Sursa imaginii: 
http://www.newstatesman.com/

Fostul prim ministru britanic, Tony Blair, a spus că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - Brexit - poate fi oprită. El a făcut o pledoarie pentru un "centru progresist" în politică, dar a dezmințit speculațiile că va reveni în prim planul politicii britanice.

"[Brexit] Poate fi oprit dacă poporul britanic decide că, după ce a văzut ce înseamnă, ajunge la concluzia că analiza cost-beneficiu, efort-câștig, nu se potrivește. Și asta se poate întâmpla în două moduri. Nu spun că va [fi oprit], de altfel, dar ar putea fi oprit. Spun doar: până când vedeți ce înseamnă, de unde știți cum este?", a spus Blair într-un interviu cu săptămânalul de centru-stânga New Statesman.

"Fie că ai acces maxim la piața unică - în cazul în care vei sfârși prin a accepta un număr semnificativ de norme privind migrația, cu privire la plata la buget, privind competența Curții Europene. Oamenii ar putea spune atunci, "Ia stai puțin, de ce plecăm atunci?" Sau, alternativ, vei fi în afara pieței unice și dezvantajele economice pot fi foarte mari, pentru că dincolo de orice îndoială, dacă faci asta vei avea ani, poate un deceniu, de restructurare economică.", adaugă fostul premier din perioada 1997 - 2007.

"Dar aceasta este ceea ce eu tot le spun oamenilor. Acest lucru este ca o înțelegere cu un schimb de locuințe, fără să fi văzut cealaltă casă.Trebuie să înțelegem, acest lucru a fost promovat în mod esențialmente ideologic. Am fost foarte puternica mass-medie de dreapta care a furnizat platforma pentru partizanii Brexit care s-au aliat cu cei din Partidul Conservator, și care au sesizat această șansă și au apucat-o. Și, OK, au ajuns în circumstanțe în care a existat o campanie prea puțin edificatoare, foarte brutală, dar pe care ei au câștigat-o.", mai spune el.

Deși reamintește că personal a fost împotriva convocării unui referendum privind apartenența Marii Britanii la UE, Blair se arată înțelegător față de decizia fostului prim ministru Conservator, David Cameron de a convoca un astfel de scrutin, pentru că a fost și el în postura de prim ministru.

În referendumul din 23 iunie 2016 electoratul britanic a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE și, ca urmare a acelui vot, Cameron s-a retras și a fost înlocuit în fruntea guvernului și a Partidului Conservator de Theresa May, care a promis că va depune notificarea de retragere din UE până la sfârșitul lui martie 2017, ceea ce presupune declanșarea unei perioade de negocieri de doi ani după care statutul de membru al Uniunii încetează.

Blair nu revine

El a dezmințit faptul că ar fi calificat-o pe May drept "un politician de categorie ușoară" sau că l-ar fi numit pe actualul lider al Partidului Laburist, Jeremy Cobyn "țăcănit".

Tony Blair și Jeremy Corbyn

"Acest lucru nu este absolut deloc punctul meu de vedere. N-aș fi așa de nepoliticos și lipsit de respect. Nu am spus asta despre ea, eu nu cred așa ceva despre ea.", spune Blair despre May în interviul din New Statesman

"Nu, cred că este o persoană foarte solidă, rațională, dar ea trebuie să ajungă la Brexit. În caz contrar, ea va pierde sprijinul foarte puternic al mass-mediei de dreapta. Iar ei vor redeschide o ruptură în Partidul Conservator Va fi foarte dificil pentru ea, și de aceea nu am de loc o lipsă de respect pentru ea. Are o mână politică foarte dificil de jucat."

"Nu l-am numit peJeremy Corbyn 'un țăcănit'. Cred că el este la extrema stângă a politicii și a fost consecvent în ultimii 35 de ani de când îl cunosc. Nu cred că este o poziție neprincipială. Eu pur și simplu nu cred că este o poziție corectă sau una cu care el poate câștiga alegerile. Dar eu pot să mă înșel, așa că hai să așteptăm și să vedem.", spune Blair despre urmașul său în fruntea Partidului Laburist.

Blair a mai pledat în interviu pentru apariția unui centru politic progresist, "musculos", ca o contra-pondere la actualul val de populism atât pe stânga cât și pe dreapta eșichierului politic.

El a respins însă speculațiile că va reveni în politica activă, spunând că există în Marea Britanie prea mult ostilitate la adresa sa.

Anul acesta, ancheta oficială independentă cu privire la declanșarea invaziei militare a Irakului de către Statele Unite și Marea Britanie în 2003 a ajuns la concluzia că Blair, care era prim ministru în acea perioadă, a implicat țara în acel conflict pe baza unor informații eronate și fără transparență.

Ostilitatea la adresa sa, mai ales pe stânga eșichierului politic este extrem de pronunțată, din acea zonă provenind chiar apeluri ca Blair să fie judecat pentru crime de război.

"Tirania majorității"

Un alt fost prim ministru care și-a exprimat scepticismul față de Brexit este fostul premier Conservator din perioada 1990 - 1997, Sir John Major.

John Major

Sir John a spus că un al doilea referendum pe această temă constituie cu "caz perfect credibil".

"Am auzit argumentul că 48% din electorat care a votat pentru rămânere nu au niciun cuvânt de spus. Găsesc foarte greu de acceptata așa ceva. Tirania majorității nu s-a aplicat niciodată într-o democrație și nu trebuie să se aplice în această democrație", a adăugat el.

Sir John a declarat că acceptă faptul că Marea Britanie nu va rămâne membru deplin al UE, dar că speră ca țara să rămână cât mai aproape de Uniune și piața unică pe care a denumit-o "cea mai bogată piață pe care a cunoscut-o vreodată omenirea".