Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacții și declarații la moartea lui Fidel Castro

castro_1.jpg

Liderul istoric al Cubei, Fidel Castro, a decedat la vârsta de 90 de ani
Liderul istoric al Cubei, Fidel Castro, a decedat la vârsta de 90 de ani
Sursa imaginii: 
RFI

Moartea lui Fidel Castro i-a surprins pe mulţi locuitori ai Havanei. Oamenii s-au adunat în jurul aparatelor de radio şi ascultă imnuri revoluţionare şi relatări despre fapte din viaţa lui Castro difuzate pe postul naţional.

Mariela Alonso, în vârstă de 45 de ani, un medic, îl consideră pe fostul preşedinte cubanez ”liderul poporului nostru”. ”Nimeni nu va fi ca el. Îi simţim absenţa fizică”, spune ea.

Un mecanic, Celestino Acosta, aşezat pe o verandă, în cartierul Vedado din Havana, afirmă că vestea morţii lui Castro este ”o lovitură dureroasă pentru toată lumea”.

Televiziunea de stat a difuzat, după anunţul lui Raul Castro despre moartea fratelui său, aproape o oră de reluări din programe internaţionale, ca de obicei, după care a început să prezinte documentare bigrafice despre Fidel Castro.

Pe de altă parte, oameni au ieşit în stradă, în cartierul Mica Havana din Miami, unde trăiesc mulţi imigranţi cubanezi. Cu lacrimi în ochi, spun ”Suntem liberi, Suntem liberi!”, scrie utilizatorul Andrew Jacob Robbins pe Twitter.

Preşedintele francez François Hollande i-a adus un omagiu lui Fidel Castro, ”o personalitate a secolului al XX-lea”, relatează Le Figaro.

”El a încarnat Revoluţia cubaneză, în speranţele pe care ea le-a suscitat şi apoi în dezamăgirile pe care le-a provocat. Un actor al Războiului Rece, el corespundea unei epoci care s-a încheiat cu prăbuşirea Uniunii Sovietice. El a ştiut să reprezinte pentru cubanezi mândria respingerii dominaţiei externe”, a spus şeful statului francez.

Hollande a adăugat că ”Franţa denunţă atingerile aduse drepturilor omului”, dar ”a contestat întotdeauna embargoul impus de Statele Unite Cubei”. ”Eu l-am întâlnit pe 11 mai 2015, în cursul primei vizite a unui şef de stat francez în Cuba de la Revoluţie”, a spus Hollande.

Preşedintele Republicii a ţinut să le transmită condoleanţe lui Raul Castro, familiei sale şi poporului cubanez.

Partidul Comunist Francez a salutat în Fidel Castro ”unul dintre liderii mişcării de emancipare umană”. El va rămâne în istorie drept ”unul dintre liderii mişcării de emancipare umană”, care a ”ţinut piept imperialismului american”, a declarat secretarul naţional al PCF Pierre Laurent.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său cubanez Raul Castro un mesaj îi care îi aduce un omagiu lui Fidel Castro, un ”prieten adevărat şi loial” al Rusiei, relatează BBC. ”Numele acestui om de stat eminent este considerat pe drept un simbol al unei întregi ere din istoria lumii”, spune Putin.

”Fidel Castro a fost un prieten adevărat şi loial Rusiei. El a investit personal în mod enorm în stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor ruso-cubaneze, unei cooperări strategice în toate sferele”, continuă liderul de la Kremlin.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto i-a adus un omagiu, sâmbătă, liderului cubanez Fidel Castro, relatează BBC News.

”Fidel Castro a fost un prieten al Mexicului, un promotor al relaţiei bilaterale bazate pe respect, dialog şi solidaritate”, afirmă şeful statului mexican într-un mesaj postat pe Twitter.

Preşedintele salvadorina Sanchez Ceren a declarat că ”am primit cu profundă tristeţe vestea morţii dragului meu prieten şi etern tovarăş, comandantul Fidel Castro Ruz”.

Fostul aliat şi lider sovietic Mihail Gorbaciov i-a adus un ultim omagiu emoţionant, sâmbătă, fostului preşedinte cubanez Fidel Castro, relatează BBC News. ”Fidel s-a ridicat şi şi-a consolidat ţara în timpul durei blocade americane, când asupra sa exista o presiune colosală şi tot şi-a scos ţara din blocadă către calea dezvoltării independente”, a declarat el.