Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța propune statelor francofone o rețea contra radicalizării islamiste

francofonie_2016.jpg

Familia francofonă va număra din această seară patru noi membri
Familia francofonă va număra din această seară patru noi membri
Sursa imaginii: 
RFI

La Antananarivo, capitala Madagascar-ului, continuă azi a doua şi ultima zi a lucrărilor celui de-al 16-lea sommet al francofoniei. Sunt aşteptate anunţuri privind viitoarele state invitate să adere la OIF, Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

În alocuţiunea de deschidere, preşedintele Franţei François Hollande le-a propus participanţilor să creeze o reţea francofonă contra radicalizării islamiste.

Astăzi sunt aşteptate o serie de anunţuri privind viitoarele state invitate să adere la OIF, Organizaţia internaţională a francofoniei.

Familia francofonă va număra din această seară patru noi membri. În primul rând, regiunea canadiană Ontario, acceptată ca membru observator. Celelalte trei candidate invitate să adere la OIF – Organizaţia internaţională a francofoniei, sunt Coreea de sud, Argentina şi Noua-Caledonie.

În schimb, aşa cum era previzibil, candidatura Arabiei Saudite a fost amânată. Oficial, pe motiv că dosarul era incomplet. O nouă discuţie pe această temă urmează să aibă loc peste doi ani.

Tot azi se va cunoaşte ţara-gazdă a viitorului sommet al Francofoniei din 2018. În fine, la încheierea reuniunii de la Antananarivo, participanţii vor semna o declaraţie comună.

Prima zi a dezbaterilor fusese oarecum eclipsată de anunţul morţii lui Fidel Castro. O altă ştire comentată pe larg ieri a fost absenţa lui Mohamed 6 de la lucrările Francofoniei. Asta cu toate că regele Marocului este prezent în capitala malgaşă deja de o săptămână.

Reamintim că potrivit ultimelor estimări, se consideră că circa 275 de milioane de persoane în lume ar fi francofone. OIF numără 54 de state membre, 23 de observatori şi 3 membrii zişi ”asociaţi”.