Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța – dreapta politică alege candidatul pentru prezidențialele din 2017

alegeri_dreapta_paris.jpg

Circa 4,3 milioane de persoane au participat duminica trecută la primul tur al alegerilor primare
Circa 4,3 milioane de persoane au participat duminica trecută la primul tur al alegerilor primare
Image source: 
Joel Saget/AFP via rfi.fr

În Franța, formațiunile politice de dreapta aleg astăzi candidatul pentru alegerile prezidențiale din 2017, favorit fiind Francois Fillon, în competiție cu alt fost premier, Alain Juppe. Estimările arată că la vot vor participa 4,5 – 5 milioane de alegători.

Francois Fillon (62 de ani), partizanul unei terapii șoc pentru dezetatizarea Franței, este foarte liberal în materie de economie și afișează un program conservator în problemele societății. Alain Juppe (71 de ani), mai moderat, pledează pentru ”reforme profunde”, dar ”fără brutalitate”.

Miza este una majoră. Față de o stângă mai divizată ca niciodată, cel care va reprezenta dreapta are mari șanse să intre peste șase luni în turul doi al alegerilor prezidențiale, cu candidata extremei drepte Marine Le Pen. Potrivit sondajelor, candidatul dreptei o va învinge pe Marine Le Pen.

Birourile de vot au fost deschise la ora 7,00 GMT și francezii au timp până la ora 18,00 GMT să participe la aceste alegeri primare organizate pentru prima dată de către dreapta.

Circa 4,3 milioane de persoane au participat duminica trecută la primul tur al alegerilor primare și peste 8 milioane de telespectatori au urmărit ultima dezbatere televizată dintre Fillon și Juppe joi seara.