Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fidel Castro, de la ”dictator brutal” la ”personalitate imensă”

fidel_reactii.jpg

Presa de stat din Cuba scrie că oameni din întreaga ţară sunt aşteptaţi să-i aducă un ultim omagiu lui Castro
Presa de stat din Cuba scrie că oameni din întreaga ţară sunt aşteptaţi să-i aducă un ultim omagiu lui Castro
Sursa imaginii: 
RFI

Fidel Castro va fi înmormântat la Santiago, oraş-cheie în prima parte a vieţii şi a Revoluţiei sale, a anunțat guvernul cubanez, și o reuniune solemnă, de masă, va avea loc în Piaţa Revoluţiei din Havana.

Moartea lui Fidel Castro, la vârsta de 90 de ani, a adus un val de reacții, aprecieri și mesaje de condoleanțe din partea liderilor politici, dar și controverse între susținătorii și adversarii săi.

Presa de stat din Cuba scrie că oameni din întreaga ţară sunt aşteptaţi să-i aducă un ultim omagiu lui Castro luni şi marţi, prin semnarea unui ”jurământ solemn de respectare a ideii Revoluţiei”. Cenuşa lui Fidel Castro va fi purtată prin toată Cuba, începând de miercuri, de la Havana la Santiago, retrasând în sens invers drumul pe care liderul cubanez l-a făcut în timpul Revoluţiei triumfătoare în 1959. Fidel Castro va fi înmormântat la Santiago pe 4 decembrie, după 9 zile de doliu național.

În acest timp, reacțiile în plan mondial sunt extrem de diverse, chiar contrare de multe ori. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că Fidel Castro a fost un ”dictator brutal” care ”și-a oprimat propriul popor” și a apreciat că, la moartea sa, liderul revoluționar cubanez lasă ”o moștenire de execuții, hoție, suferință inimaginabilă, sărăcie și încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”. Într-un comunicat, Trump a promis că, ”deși tragediile, morțile și durerea pe care le-a provocat Fidel Castro nu pot fi șterse”, administrația sa va face ”tot posibilul pentru a se asigura că poporul cubanez poate porni în sfârșit pe calea prosperității și a libertății”. Trump nu a menționat politica de deschidere a predecesorului său Barack Obama.

De partea sa, preşedintele în funcție Barack Obama spune că Statele Unite întind ”o mână a prieteniei poporului cubanez”. ”Istoria va consemna şi va judeca impactul enorm al acestei personalităţi singulare asupra poporului şi lumii din jurul său”, apreciază şeful statului american citat într-un comunicat. Secretarul de stat John Kerry a declarat că Statele Unite vor continua să sprijine angajamentul față de Cuba după moartea liderului revoluției cubaneze, Fidel Castro.

Preşedintele francez François Hollande a îndemnat la o ridicare definitivă a embargoului american impus Cubei. ”Cu ocazia dispariţiei lui Fidel Castro, vreau să insist încă o dată ca embargoul care pedepseşte Cuba să fie ridicat, definitiv ridicat, să existe o deschidere către o schimbare, iar Cuba să poată să facă parte deplin din comunitatea internaţională, privită ca un partener”, a declarat el, în Madagascar, unde a luat parte la un summit al francofoniei. ”Am considerat dintotdeauna că embargoul a fost o decizie unilaterală inacceptabilă”, a subliniat Hollande.

De la Londra, ministrul de externe britanic Boris Johnson a declarat că moartea lui Castro marchează ”sfârșitul unei epoci pentru Cuba”, în timp ce liderul laburist Jeremy Corbyn l-a numit pe fostul președinte cubanez ”o personalitate imensă”.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său cubanez Raul Castro un mesaj îi care îi aduce un omagiu lui Fidel Castro, un ”prieten adevărat şi loial” al Rusiei. ”Numele acestui om de stat eminent este considerat pe drept un simbol al unei întregi ere din istoria lumii”, spune Putin.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto i-a adus un omagiu liderului cubanez Fidel Castro. ”Fidel Castro a fost un prieten al Mexicului, un promotor al relaţiei bilaterale bazate pe respect, dialog şi solidaritate”, afirmă şeful statului mexican într-un mesaj postat pe Twitter.

De partea sa, liderul nord-coreean Kim Jong-un regretă moartea fostului președinte cubanez Fidel Castro, pe care îl descrie într-un mesaj de condoleanțe ca pe ”liderul suprem al revoluției cubaneze” și ”adevăratul lider al poporului”.

Iar în Algeria, președintele Abdelaziz Bouteflika a decretat opt zile de doliu național pentru moartea fostului lider cubanez Fidel Castro.