Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iniţiativa România: Sute de candidaţi penali sau incompatibili, pe listele electorale

Inițiativa România a lansat www.alegeriparlamentare2016.ro – un instrument de informare pentru alegatori, înaintea alegerilor parlamentare din 11 decembrie. Este cel mai amplu proiect de acest fel din ultimii 26 de ani, care a analizat peste 700 de candidaţi politici şi programe de guvernare.

 

Concluzia analizei făcute de Iniţiativa România este că pe listele electorale din acest an apar sute de candidați penali, incompatibili, în conflict de interese sau traseiști politici.

Au fost analizate profilele a 746 de candidați cu șanse de a intra în Parlament (zonă eligibilă), pe baza sondajelor de opinie realizate până la data de 14 noiembrie 2016. Este vorba despre 220 de candidați PSD, 188 de candidați PNL, 104 candidați USR, 101 candidați ALDE, 96 de candidați PMP și 37 de candidați UDMR. Pentru fiecare dintre candidați s-a făcut o evaluare de risc pe baza informațiilor privind integritatea (probleme penale, incompatibilități, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea față de statul de drept (inițiative legislative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor) și traseismul politic, spune la RFI Elena Ghioc, fondatoare Iniţiativa România. 

 
ASCULTĂ: Elena Ghioc, intervievată de Ioana Haşu-Gheorghiev