Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şefa TVR, după audierea în scandalul interviului cu Dacian Cioloş: Nu a fost un act de cenzură

sefa_tvr_audiata_parlament_scandalul_interviul_premierul_dacian_ciolos.jpg

Palatul Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Palatul Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Preşedintele-director general al Televiziunii Române, Irina Radu, a fost audiată luni la Parlament, în legătură cu nedifuzarea interviului cu prim-ministrul Dacian Cioloş în emisiunea "Viaţa satului" de duminică.

ACTUALIZARE: (News.ro) Irina Radu, preşedinte-director general al TVR, a declarat luni, în urma audierii de la Parlament, că nu a fost vorba despre un act de cenzură, întrucât difuzarea înregistrării nu a fost interzisă, ci amânată: ”Cenzură nu asta înseamnă. Cenzură înseamnă să interzici să apară ceva, nu să planifici la o altă dată difuzarea sau să dai dintr-un interviu 10 minute şi 30 tăiate, aia era cenzură. Aşa, s-a vorbit despre o altă planificare şi nu înţelegem de ce trebuie să întrebe lumea când dăm, de ce dăm, de ce nu dăm. Asta mie, ca om şi ca jurnalist, îmi creează suspiciuni”.

Referitor la discuţia cu Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor şi cu alţi membri ai Comisiei, care au participat la audiere, Irina Radu a spus că a fost una ”constructivă”, întrucât a explicat conjuctura deciziei: ”Cel mai important pentru mine este faptul că a fost o discuţie constructivă, am explicat conjunctura, am explicat de ce ne-am îndreptat şi am luat această decizie. Am întrebat dacă în cele 15 luni, fără câteva zile, s-a plâns cineva legat de echilibrul meu, de felul în care am tratat eu partidele sau persoanele din politică şi nu văd de ce ar fi acum suspiciuni dintr-odată”.

Irina Radu a precizat că decizia de amânare a difuzării interviului cu premierul Dacian Cioloş a fost discutată luni şi în Consiliul de Administraţie, care avea o şedinţă programată: ”Consiliul de Administraţie oricum avea programată şedinţa de astăzi, deci nu a fost o şedinţă specială. Era programată şi bineînţeles că văzându-ne, am discutat şi acest subiect. Şi asta s-a discutat şi în CA, să ne adresăm Comisiei de Etică şi la Comisia de Etică toţi cei implicaţi în această decizie vor da declaraţii, vor povesti în faţa membrilor Comisiei de ce au optat într-un fel sau altul”.

Cu privire la participarea la o emisiune ”Viaţa satului”, în 2014, a fostului premier Victor Ponta, care era şi candidat la Preşedinţie, care a fost difuzată de televiziunea publică, Irina Radu a spus că nu trebuie să fie repetate aceleaşi probleme şi că preşedintele TVR din acea vreme a declarat că părerea lui este că televiziunea publică a luat o decizie bună.

 

Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu (PNL), a declarat pentru News.ro că solicitarea de întrunire a comisiei a venit din partea mai multor membri.

"Prin interzicerea înregistrării cu Dacian Cioloş, TVR îşi confirmă statutul de televiziune de casă a PSD. Fără nicio legătură cu campania electorală care se desfăşoară în aceste zile, înregistrarea cu premierul României avea ca subiect teme de larg interes pentru agricultori şi fermieri. Să ne amintim că Dragnea a scos TVR de pe lista instituţiilor finanţate de la bugetul de stat tocmai pentru a fi mai uşor controlată de către PSD. Astăzi voi sesiza CNA pentru acest veritabil act de cenzură, act nepermis într-o democraţie europeană", a scris Gigel Ştirbu luni pe pagina sa de Facebook.

TVR a anunţat duminică amânarea difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloş emisiunii "Viaţa Satului", invocând perioada de campanie electorală şi faptul că demnitarul este imaginea unuia dintre partidele politice: "Dorim evitarea oricăror interpretări care s-ar putea naşte din mai multe motive. Primul motiv decurge din faptul că premierul reprezintă imaginea de campanie a unui partid, ceea ce poate crea impresia unei emisiuni de campanie - şi ar fi incorect; imaginea lui apare atât pe afişele cât şi în clipurile electorale care se difuzează pe toate posturile, inclusiv la TVR. Un alt motiv este faptul că în interviul acordat nu există ştiri la zi sau comunicări importante şi urgente, care să nu poată fi difuzate post-campanie electorală. Nu în ultimul rând, adăugăm că premierul a fost invitat deja la TVR, în timpul acestei campanii electorale, participând la o emisiune live, pe TVR 1, o oră, săptămâna trecută, pentru a face bilanţul unui an de guvernare".

Guvernul nu a comentat oficial decizia editorială a TVR, dar surse oficiale au explicat pentru News.ro că echipa premierului a fost anunţată abia sâmbătă seara despre aceasta, în condiţiile în care emisiunea a fost înregistrată miercuri, iar TVR a anunţat că o va difuza duminică. Sursele citate au precizat că în emisiune au fost discutate strict probleme din domeniul agricol.