Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Marea Britanie poate ieși din UE, dar mai greu din piața unică

inalta_curte.png

Înalta Curte de Justiție de la Londra
Justiția britanică este chemată să se pronunțe asupra modalităților de Brexit
Sursa imaginii: 
www.ibtimes.co.uk

Guvernul britanic va trebui să facă față unei noi acțiuni în justiție cu privire la ieșirea din din piața unică europeană atunci când Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană - Brexit. Acesta ar fi al doilea obstacol după cel privind declanșarea procesului de ieșire prin articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, pentru care executivul condus de Theresa May este deja acționat în instanță.

Până acum toată lumea știa despre articolul 50, acum a apărut și articolul 127 al aceluiași tratat în temeiul căruia unii juriști argumentează că Regatul Unit nu poate părăsi zona economică unică (EEA), chiar atunci când nu va mai fi membru UE.

O organizație non-guvernamentală pro-UE, British Influence l-a înștiințat pe ministrul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, David Davis, că se va adresa justiției cerând o clarificare în privința ieșirii din piața unică.

La începutul anilor 1990 a luat naștere EEA din care fac parte pe lângă statele membre UE și țări ne-membre ale Uniunii, cum ar fi Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Deși cele trei țări nu fac parte din uniunea vamală sau din politica agricolă comună a UE, ele beneficiază de comerț liber în schimbul plății unei contribuții limitate la bugetul comunitar și prin acceptarea libertății de mișcare a persoanelor.

Juriștii pro-europeni speră ca justiția britanică să le dea dreptate și să acorde parlamentului britanic, nu guvernului ultimul cuvânt privind rămânerea în EEA. 

În felul acesta, Marea Britanie ar putea rămâne pe o perioadă mai lungă de tranziție în piața unică, chiar după ieșirea din UE, oferind mai mult timp pentru negocierea unei acord definitiv cu Uniunea.

Premierul May a promis invocarea articolului 50 care declanșează o perioadă de negocieri de doi ani care se încheie cu încetarea statutului de membru până în martie 2017.

Intenția de a declanșa ieșirea din UE fără aprobarea parlamentului a fost atacată la Înalta Curte din Londra, care a dat dreptate contestatarilor.

Guvernul a făcut apel la Curtea Supremă care se va pronunța în privința articolului 50 pe data de 5 decembrie. 

Acum apare perspectiva unei alte acțiuni în justiție care riscă să arunce în aer calendarul ieșirii din UE preconizat de premierul May.

Electoratul britanic a votat într-un referendum pe 23 iunie 2016 cu 52% - 48% în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar atât în Camera Counelor cât și în Camera Lorzilor a parlamentului Regatului Unit sunt majorități solide în favoarea rămânerii în UE, iar din punct de vedere constituțional parlamentul este suveran. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ