Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Pro-europenii dau un avertisment serios pentru Theresa May

zac_goldsmith.jpg

Zac Goldsmith
Zac Goldsmith a fost pur și simplu umilit de alegătorii din Richmond
Sursa imaginii: 
Getty Images

Rezultatul unui scrutin parlamentar parțial dintr-o suburbie a Londrei a trimis o undă de șoc în politica britanică, dând semne că cei 48% dintre alegători care au votat în referendumul din 23 iunie în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană nu sunt dispuși să accepte un Brexit dur. 

Candidata Partidului Liberal Democrat, Sarah Olney, l-a învins pe Zac Goldsmith care avea sprijinul Partidului Conservator condus de premierul Theresa May, la o diferență de aproape 2000 de voturi, în circumscripția Richmond din sud-vestul capitalei britanice. 

Goldsmith, care este membru al Partidului Conservator, fusese ales în mai 2015 cu un avans de 23000 de voturi față de contra-candidatul său Liberal Democrat și și-a dat demisia în luna octombrie în semn de protest față de decizia guvernului de a aproba extinderea aeroportului Heathrow din vecinătatea circumscripției Richmond.

Fiind un ecologist și un oponent declarat al construirii unei a treia piste de decolare/aterizare pe ceea ce este deja cel mai mare aeroport din Europa, Goldsmith și-a aliniat faptele cu vorbele și a demisionat în semn de protest, candidând ca independent.

Numai că el a făcut o greșeală monumentală de apreciere politică: Richmond, una dintre cele mai bogate circumscripții din Regatul Unit, este și una dintre cele mai pro-europene.

Pe 23 iunie 72% dintre alegătorii prezenți la vot s-au pronunțat pentru rămânerea în UE, față de 60% pe ansamblul Londrei, 47% în Anglia și 48% în Regatul Unit.

Și în timp ce Zac Goldsmith, care a sprijinit Brexit și care a fost învins în alegerile de primar de candidatul Partidului Laburist, pro-europeanul Sadiq Khan, a continuat să bată darabana opoziției sale față de dezvoltarea aeroportului Heathrow, Partidul Liberal Democrat a sesizat ocazia și a transformat scrutinul de la Richmond într-un fel de referendum cu privire la Brexit.

Așa se face că cvasi-necunoscuta Olney a îmbunătățit scorul partidului ei în Richmond de la 19.3% în mai 2015 la 49.6%, în timp ce scorul lui Goldsmith a scăzut de la 58,2% la 45,1%.

Scrutinul de la Richmond a dat o lovitură cumplită și Partidului Laburist, principalul partid de opoziție pe plan național, care aici a obțint doar 3,7% din voturi, pentru prima oară în peste 100 de ani când Laburiștii nu reușesc să treacă de 5% într-un scrutin parlamentar.

Desigur că Richmond este un caz oarecum atipic, de circumscripție suburbană prosperă, unde rămânerea în UE este opțiunea naturală a majorității alegătorilor, dar rezultatul de aici poate da idei alegătorilor din alte centre urbane.

În mai 2015 Partidul Liberal Democrat, cel mai pro-european dintre marile partide britanice, a suferit o înfrângere catastrofală în alegerile parlamentare fiind redus la opt deputați (față de 57 la scrutinul anterior).

Criza Laburiștilor

Între timp a intervenit referendumul din 23 iunie 2016 în care majoritatea a optat pentru ieșirea din UE cu scorul de 52% la 48% și acum Liberal Democrații doresc să devină vocea celor 48%, ținând cont că Partidul Laburist, care se declară pro-european, e condus de un lider - Jeremy Corbyn - șovăielnic și care nu a fost niciodată un suporter entuziast al UE.

Noul lider al UKIP, Paul Nuttall, vizează electoratul Partidului Laburist

Această realiniere politică a electoratului pe criterii pro și anti-Brexit ar pune în peicol poziția dominantă a Partidului Laburist în centrele urbane în detrimentul Partidului Liberal Democrat care parcă s-a întors din morți.

Și aceasta ar fi numai una dintre problemele Partidului Laburist, cealaltă fiind degringolada în nordul Angliei unde numeroși alegători din clasa muncitoare, care până nu de mult votau în bloc în fața Laburiștilor, au migrat acum spre Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), care a susținut ieșirea Marii Britanii din UE încă de la înființarea sa în 1993.

Noul lider ales al UKIP, Paul Nuttall, el însuși originar din nord-vestul Angliei, a declarat că obiectivul său este să înlocuiască Partidul Laburist în nordul Angliei.

Ceea ce părea imposibil doar acum câțiva ani în nordul Angliei este acum un scenariu complet realist, așa cum s-a întâmplat în Scoția, unde Partidul Naționalist Scoțian (SNP) a devenit forța dominantă înlocuind Partidul Laburist, devenit practic irelevant la nord de frontiera cu Anglia.

Între timp, premierul May se confruntă cu propriile probleme în Partidul Conservator. Pro-europenii din partid, care până acum au fost mai degrabă discreți, încurajați de rezultatul de la Richmond, presează guvernul să ia în considerare posibilitatea rămânerii în piața unică după ieșirea din UE.

Ministrul pentru ieșirea din UE, David Davis, a recunoscut că guvernul ia în considerare planuri pentru a permite o migrație mai importantă a forței de muncă cu calificare redusă din țările membre ale Uniunii în contra-partidă cu rămânerea în piața unică.

Piețele au sesizat această schimbare de atitudine și ca atare lira sterlină s-a apreciat din nou față de euro, ajungând practic la nivelul din zilele de după 23 iunie, adică aproape de nivelul de 1,20.

Luni 5 decembrie guvernul va trebui să-și susțină cazul la Curtea Supremă unde se judecă apelul la decizia Înaltei Curți care a decis luna trecută că executivul nu poate depune fără aprobarea Parlamentului notificarea în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care declanșează o perioadă de negocieri de doi ani care se încheie cu încetarea calității de membru UE. 

Și dacă cumva premierul May se gândea la soluția alegerilor anticipate pentru ieșirea dintr-o criză politică incipientă, rezultatul parțial de la Richmond i-a alungat probabil acest gând 

Toate acestea pictează un tablou politic sensibil schimbat față de cel de acum șase luni, iar sondajele arată că opinia publică este în continuare scindată cu privire la Brexit, iar modalitățile practice de ieșire din UE rămân în continuare disputate, dezbaterea nefiind nici pe departe tranșată.