Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Referendum constituţional în Italia. Renzi ameninţă cu demisia

renzi.jpg

REUTERS/Stefano Rellandini
REUTERS/Stefano Rellandini

Peste 50 de milioane de italieni sunt chemaţi la urne într-un referendum controversat, care ar putea să genereze un nou şoc în UE după Brexit. Alegătorii sunt chemaţi la a-şi exprima opinia cu privire la reformele constituţionale propuse de actuala guvernare. 

Secţiile s-au deschis la ora locală 7.00 (8.00 ora României), iar cei 50,7 milioane de italieni cu drept de vot sunt aşteptaţi până la ora locală 23.00 (00.00 ora României) să îşi exprime poziţia privind reformele constituţionale propuse.

Agenda de reforme constituţionale propuse de actuala guvernare este una complexă şi plină de detalii. Însă, acestea au ca scop îndepărtarea legislativului italian de un sistem bicameral perfect, în care puterea senatorilor şi a deputaţilor este aproximativ egală. Premierul Matteo Renzi a argumentat că o asemenea schimbare este necesară pentru a putea să-şi ducă la capăt planul de relansare a economiei italiene.

Propunerile sunt extrem de controversate, iar dezbaterile aprinse au divizat în ultimele luni scena politică italiană. Aceste propuneri vor amenda o constituţie redactată în 1947, la scurt timp după căderea regimului fascist al lui Benito Mussolini.

În luna aprilie, actualul executiv nu a reuşit să obţină majoritatea parlamentară de două treimi, necesară pentru ca agenda reformelor constituţionale să fie implementată fără plebiscit. De asemenea, sondajele de opinie sugerează că premierul întâmpină mari dificultăţi în încercarea de a-i convinge pe italieni să voteze pentru reformele propuse, care ar reduce drastic numărul senatorilor şi ar da mai multă putere guvernatorilor locali.

Premierul Matteo Renzi a promis ca se va retrage de la conducerea Executivului dacă alegătorii italieni resping reformele constitutionale. În acest sens, plebiscitul reprezintă un vot de încredere pentru actuala guvernare, care a eşuat până în acest moment în încercarea de relansare a economiei italiene.