Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Austria spune NU extremismului. Independentul Van der Bellen conduce detașat (exit-poll)

2014_alexander_van_der_bellen_14083979477.jpg

Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Independentul Alexander Van der Bellen (72 de ani) are un avans considerabil în fața contracandidatului de extremă dreapta Norbert Hoffer, arată exit-poll-urile. Peste 6,3 milioane de austrieci au fost chemați duminică la urne, pentru a-și alege viitorul președinte.

 

Actualizare: ”Aş vrea să profit de această oportunitate pentru a-l felicita pe Alexander Van der Bellen”, a declarat strategul lui Norbert Hofer, Herbert Kickl.

Primele estimări îl creditează pe Alexander Van der Bellen cu 53,7% din sufragii. Este un avans de peste șapte procente, iar BBC relatează că directorul care se ocupat de campania lui Norbert Hofer ar fi recunoscut, oficial, înfrângerea. Exit-poll-urile au o marjă de eroare de 1,2%. Austria evită astfel să devină statul care oferă  primul lider de extremă-dreapta după sfârşitul cel de-al doilea război mondial în Europa.

Independentul Alexander Van der Bellen (72 de ani) a vorbit deseori despre Brexit în timpul campaniei prezidenţiale, susţinând că extremistul Hofer vrea să organizeze un ”Oexit”, care ar ameninţa locurile de muncă ale muncitorilor din Austria. Ţara alpină este puternic dependentă de schimburile comerciale din interiorul UE.

Campania lui  Norbert Hofer, construită și pe valul de simpatie de care se bucură curentul populist în Europa, s-a axat pe ideea respingerii imigrației. A fost vehiculat inclusiv scenariul unui referendum privind apartenența țării la Uniunea Europeană, în funcție de rezultatul negocierilor de aderare cu Turcia și a felului în care va înțelege Bruxellesul să răspundă ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Au fost alegeri cu repetiție în Austria. Iar rezultatul, așa cum se prefigureză, suprinde, din moment ce sondajele de dinaintea scrutinului dădeau ca sigură o luptă mult mai strânsă, decisă chiar de voturile prin corespondență.

Extremistul Norbert Hofer a pierdut la limită primele alegeri prezidenţiale din luna mai, după ce a reuşit să obţină 49,65% dintre sufragii prin comparaţie cu cele 50,35% de voturi adunate de independentul Alexander Van der Bellen. Atunci, executivele europene au respirat uşurate, însă magistraţii supremi au decis să anuleze rezultatele scrutinului prezidenţial ca urmare a descoperirii mai multor nereguli în ceea ce priveşte numărarea voturilor prin corespondenţă.

Ultimele şapte luni s-au dovedit favorabile pentru politicienii populişti din întreaga lume, după votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE şi victoria înregistrată de republicanul Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA.