Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Referendumul din Italia a eşuat. Premierul Renzi demisionează

renzi.jpg

Sursa imaginii: 
it.wikipedia.org

Premierul italian Matteo Renzi a anunţat că va demisiona, astăzi, după ce italienii au respins categoric reforma majoră constituţională pe care a propus-o. Potrivit rezultatelor parţiale, citate de France Presse, nu mai puţin de 60% dintre italieni au votat NU şi au respins astfel intenţiile lui Renzi de a da, printre altele, puteri sporite Camerei Deputaţilor şi de a reduce numărul de senatori. 

Moneda euro a scăzut cu 1,3 procente. Analiştii se tem că acest referendum ar putea bloca politic Italia şi ar putea facilita accesul formaţiunilor populiste şi eurosceptice la putere.

"Îmi asum înfrângerea. Însă cine luptă pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a susţinut ideile mele, am pierdut eu. (...) Eu cred în democraţie. Cred în Italia. Am propus simplificarea sistemului parlamentar. Aceasta a fost reforma propusă la referendum. Nu am fost convingător. Experienţa Guvernului meu se încheie aici. (...)Mâine dimineaţă voi ajunge la şedinţa de guvern, voi mulţumi pentru colaborare, apoi îi voi prezenta oficial demisia mea preşedintelui ţării. Voi rămâne în funcţie până când va decide preşedintele", a declarat Matteo Renzi în cursul nopţii de duminică .