Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dimitrescu (PER): O hrană sănătoasă şi un aer curat vor face ca românii să apeleze cât mai puţin la sistemul sanitar

Care sunt soluţiile Partidului Ecologist Român la problemele din sănătate şi cele legate de mediu? RFI a discutat cu Mirică Dimitrescu, vicepreşedinte PER şi candidat la Senat în Bucureşti.

Soluţiile PER pentru problemele din sănătate: "Noi lucrăm foarte mult pe partea de prevenţie. O hrană sănătoasă, un aer curat, o apă curată, pură vor face ca cetăţenii acestei ţări să apeleze cât mai puţin la sistemul de sănătate. Avem un proiect prin care construcţia de spitale trebuie să-şi reia rolul esenţial. Solicităm respectarea legilor. Există o lege a parteneriatului public-privat, iată că această lege nu se aplică. Există investitori privaţi gata să construiască spitalele şi Ministerul Sănătăţii sau autorităţile locale să le opereze, atât, dar pentru construcţia lor, echiparea lor, există soluţii şi nu înţelegem de ce această lege nu se aplică", spune Mirică Dimitrescu, vicepreşedinte PER şi candidat la Senat în Bucureşti.

Cum ar rezolva PER problema poluării în marile oraşe? "Unul dintre proiectele frumoase ale noastre a fost prezentat la alegerile locale, se cheamă Eco-City. Acest proiect este deja implementat în ţări cu poluare excesivă, gen Japonia, acum mai nou în Marea Britanie. Proiectul în sine demarează prin măsurători publice ale gradului de poluare şi măsuri la nivelul autorităţii locale, de depoluare. Depoluarea înseamnă redirecţionarea traseelor transportului în comun, depoluarea înseamnă cât mai puţine surse de poluare industrială în zonele respective, zonele respective devin atractive pentru investitori, pentru că odată cu afişajul scăderii poluării şi a conţinutului de carbon în aceste zone se pot construi grădiniţe, locuri de joacă pentru copii, spitale, institute, facilităţi IT şi aşa mai departe (...). De asemenea, turismul. Prin asta se pot oferi locuri de muncă, creşterea valorii terenului, creşterea valorii apartamentelor în care oamenii din acea zonă locuiesc şi o stare generală mult mai bună, din punct de vedere al sănătăţii", declară candidatul PER.

 
Mirică Dimitrescu, despre sistemul sanitar şi poluarea în marile oraşe