Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Temerile de după referendumul din Italia fac investitorii să reacţioneze negativ

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Premierul italian Matteo Renzi a anunţat duminică noaptea că va demisiona până luni după-amiază de la conducerea executivului. El îşi respectă promisiunea formulată înainte de referendum, atunci când a declarat că va demisiona dacă agenda sa de reforme constituţionale este respinsă prin vot de către alegătorii italieni ceea ce s-a întâmplat la referendumul de dumincă.

Presa italiană îl indică deja pe actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, drept favorit pentru a-i urma în funcţie lui Matteo Renzi, atât timp cât majoritatea parlamentară este menţinută de coaliţia Partidului Democrat. Însă, populiştii de la Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi extremiştii de la Liga Nordului speră că acest referendum va însemna şi declanşarea unor alegeri legislative anticipate, extrem de improbabile din cauza legii electorale. Temerile privind ascensiunea la putere a populiştilor şi extremiştilor a panicat însă deja pieţele.

În acest context, comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, s-a declarat încrezător în stabilitatea instituţiilor politice şi a economiei italiene. ”Am încredere completă că această situaţie poate să fie gestionată de Italia”, a declarat comisarul european înainte de o întâlnire a miniştrilor de Finanţe de la Bruxelles deşi a recunoscut că există o anumită instabilitate.

Şi, într-adevăr, costurile de împrumut ale Italiei au crescut luni. Astfel randamentul obligaţiunilor guvernamentale italiene pe termen de 10 ani a urcat la peste două procente şi analiştii cred că Banca Centrală Europeană ar putea mări temporar ponderea  obligaţiunilor italiene, în cadrul achiziţiilor lunare de obligaţiuni de 80 de miliarde de euro, pentru a atenua impactul eşecului referendumului asupra costului de finanţare a Italiei. Consiliul guvernatorilor BCE se reuneşte joi pentru a discuta politica monetară, inclusiv posibila prelungire a programului de achiziţii de obligaţiuni dincolo de luna martie.

Impactul referendumului italian s-a simţit şi în cazul Euro. Moneda unică  a coborât luni la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, investitorii fiind îngrijoraţi că demisia lui Renzi ar putea da posibilitatea partidelor anti-euro să ajungă la putere.