Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Coşea: România este un rezervor de materie primă şi forţă de muncă pentru străinătate

Economia României are nevoie de o mai mare încredere în forţele proprii şi o orientare mai largă spre lume. Iată ce spune la RFI Mircea Coşea, profesor la ASE şi candidat la Camera Deputaţilor din partea formaţiunii Alianţa Noastră România.

Cum descrie Mircea Coşea economia României? "Este o economie mai performantă decât credem noi. Noi o tratăm ca o economie slabă, ea este o economie care trăieşte, care se dezvoltă, care creşte. Ceea ce-i lipseşte este independenţa faţă de o anumită direcţionare a activităţii ei. Noi suntem din acest punct de vedere dependenţi aproape 80% de câteva centre europene, în care trimitem mărfurile noastre, aşa încât ar trebui să existe în economia României o mai mare încredere în forţele proprii şi o orientare mai largă spre lume, nu numai spre centrul de forţă al UE. Ar trebui să-şi dezvolte relaţiile extraeuropene, extracomunitare şi ar trebui să încerce să aibă o schimbare radicală în structura industriei".

În opinia sa, "industria românească este astăzi de tip manufacturier. Noi producem, manufacturăm lucruri. Noi producem automobile performante, le facem de la zero până la infinit, ca să zic aşa, dar nu le concepem noi, nu facem noi cercetarea-dezvoltarea, nici măcar nu le vindem noi în exterior, le vând alţii. Asta ce înseamnă, că în România, activitatea economică este creatoare de puţină valoare adăugată, nu are ramuri la nivelul celei mai înalte valori adăugate, deci trebuie o schimbare, o dezvoltare a cercetării şi o dezvoltare a centrelor de gândire tehnologică".

Mircea Coşea e de părere că "trebuie o schimbare a modului cum repartizăm industria pe teritoriul ţării, pentru a elimina discrepanţele de dezvoltare imense între regiuni. Trebuie să creem o calificare superioară a forţei de muncă. Nu mai avem forţă de muncă calificată în România. Învăţământul dual încă nu funcţionează cum trebuie. Toate astea fac ca România să fie un rezervor de materie primă şi de forţă de muncă pentru străinătate. Noi cheltuim banii noştri în România, ca să pregătim forţă de muncă pentru alţii. Deci întoarcerea, ca să zic aşa, într-o expresie foarte cunoscută din politica secolului 19, întoarcerea cu faţa către ţară, către interesele noastre adevărate, ar transforma economia României într-o economie extrem de performantă, pentru că în Europa suntem ţara cu resurse mult mai importante decât altele. Este necesară o schimbare de concept guvernamental".