Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul ”informațional și psihologic” al Occidentului cu Rusia

putin_obama.jpg

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său american Barack Obama
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său american Barack Obama
Sursa imaginii: 
rfi.fr

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat noua doctrină privind securitatea informațională a țării. Documentul vorbește despre amenințări iminente la adresa Rusiei, printre care presupuse acțiuni de natură ”informațională și psihologică” ale unor state.

Încă de la începutul documentului, se afirmă că serviciile secrete ale "unor state" exercită o "influență pe plan informațional și psihologic" cu scopul de a submina suveranitatea și integritatea teritorială ale altor țări. Aceasta activitate se desfășoară, în special, prin intermediul organizațiilor pentru drepturile omului, se spune în noua doctrină privind securitatea informațională a Rusiei, conform cotidianului Moskovski Komsomoleț citat de Agerpres.

Potrivit aceluiași document oficial, mass-media ruse ar fi discriminate în afara țării, iar străinii ar manifesta de cele mai multe ori o atitudine "fățiș părtinitoare" față de politica Federației Ruse.

Extremismul și atacurile cibernetice asupra băncilor sunt de asemenea menționate în text drept amenințări la adresa Rusiei.

Ca măsuri concrete pentru contracararea acestor pericole, doctrina privind securitatea informațională aprobată de Putin prevede dezvoltarea industriei rusești de IT și implementarea unui sistem de management autohton al segmentului rusesc de Internet.

Evenimentele se produc în contextul în care, la rândul său, Rusia este acuzată de Occident că duce o adevărată luptă la nivel informațional prin diverse instituții de presă care ar emite, în Rusia, dar și în state din întreaga lume, informații prezentate într-o lumină falsă, favorabilă Moscovei.