Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri parlamentare: Număr record de secții de votare pentru românii din Spania

amba.jpg

E. S. Gabriela Dancău, Ambasadorul României la Madrid
Image source: 
Facebook

Milioane de cetățeni români cu drept de vot au reședința sau domiciliul în afara granițelor țării, o diasporă care numără cu mult peste trei milioane de persoane răspândite în  toate cele cinci continente dar în mod special în statele Uniunii Europene. O comunitate care își va trimite  şase reprezentați în Parlamentul României  la alegerile din 11 decembrie, doi senatori și patru deputați. Noile reglementări în materie electorală au adus două importante noutăți pentru cei aflați în străinătate:  posibilitatea de a înființa secții de vot la cererea comunităților cu peste o sută de membri și votul prin corespondență. Cum au fost implementate în Spania aceste noi modificări aduse în legislația electorală și  cât de eficiente sunt ne explică Excelența Sa, doamna Gabriela Dancău, Ambasadorul României la Madrid.

Gabriela Dancău: Conform datelor de care dispunem de la autoritățile spaniole, de la Observatorul permanent pentru imigrație din Spania, românii rezidenți din Spania sunt în număr de 993.909 de persoane. Comunitatea românească este cea mai reprezentativă dintre comunitățile de străini din Spania. Conform statisticilor spaniole, ca repartizare în teritoriu, provinciile cu cei mai mulți români cu permise de rezidență se află în comunitatea Madridului, în Andaluzia, în comunitatea valenciană, în Catalunia sau în Castilla la Mancha.

Reporter: Ați putea să evaluați câți dintre românii care locuiesc aici au drept de vot?

G.D: Din datele statistice puse la dispoziție de autoritățile spaniole nu putem extrage efectiv numărul cetățenilor români cu drept de vot. În analiza misiunii diplomatice de la Madrid și a oficiilor consulare din Spania, pentru propunerea de înființare a secțiilor de vot am ținut cont de prezența la vot la scrutinurile anterioare și de numărul cetățenilor români din fiecare comunitate. În momentul de față nu există o legislație specifică românească care să permită înscrierea cetățenilor români pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Rep: Votul românilor din diaspora a fost mereu motiv de dispută în campaniile electorale. Partidele care au mai mult electorat în afara țării au cerut în permanență să se faciliteze cât mai mult exercitarea dreptului la vot. Ați putea să îmi spuneți câte secții de vot vor fi puse la dispoziția alegătorilor aflați în Spania pe data de 11 decembrie, ținând cont de faptul că românii sunt răspândiți pe toată suprafața Regatului Iberic?

G.D: La propunerea ambasadei și a oficiilor consulare românești din Spania anul acesta vor fi înființate 53 de secții de vot. Sunt cu 15 mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2014. Este cel mai mare număr de secții de vot propus până acum în Spania.

Rep: Conform Legii nr. 208 din 2015, noutatea acestui scrutin constă, printre altele, în posibilitatea de a se înființa secții de vot în localitățile în care își au domiciliul sau reședința cel puțin 100 de alegători. Cum au fost organizate alegerile ținând cont de această reglementare? Câte secții au fost constituite în urma cererilor depuse de comunitățile de români?

G.D: Vorbim despre votul la secție. Din păcate în Spania s-au înregistrat doar 1013 cetățeni români pentru a vota la o secție de vot arondată domiciliului. Aceștia sunt deja înscriși pe listele permanente. Iarăși, din păcate, doar trei locații au îndeplinit condițiile legale de constituire a unei secții de vot, având peste 100 de cetățeni înscriși. Acestea sunt în Torrejon de Ardoz, în Tarancon sau Bilbao.

Rep: O altă noutate legislativă care se va reflecta în modul de desfășurare a alegerilor din 11 decembrie o constituie reglementarea votului prin corespondență. Ați putea să îmi spuneți câte cereri ați primit în acest sens din partea cetățenilor români aflați în Spania?

G.D: Așa cum ați precizat și dumneavoastră, o noutate absolută a pachetului legislativ pe care îl vom aplica la alegerile parlamentare din  acest an o reprezintă votul prin corespondență, opțiune de care beneficiază doar cetățenii români din diaspora. Numărul cetățenilor înscriși pentru opțiunea votului prin corespondență în Spania este de 2.794 dintr-un total de 8.890 la nivel mondial.

Rep: Considerați că este un număr mic? Este mic numărul românilor care au ales această modalitate de vot? A existat o bună campanie de informare sau credeți că ar fi mai oportun, spre exemplu, reglementarea în viitor a votului electronic?

G.D: Atât Ministerul Afacerilor Externe, cât și misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate, mă refer strict la Spania, au desfășurat o campanie de informare amplă pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Pentru că vorbim despre alegerile legislative, doar aceștia au drept de vot. În Spania, s-au folosit toate canalele de comunicare posibile, pornind de la pagina de Facebook a misiunii diplomatice de la Madrid și a oficiilor consulare din Spania. Au fost postate zeci de videoclipuri, materiale de informare gen ghiduri, pliante, anunțuri. Toate au fost menite să îi familiarizeze pe românii din comunitate cu noile reguli și proceduri de vot. Absolut tot personalul diplomatic și consular al misiunilor noastre din Spania s-a deplasat permanent în comunitățile de români pentru a le vorbi cetățenilor noștri despre noutățile legislației electorale. În privința inițiativelor legislative, cred că acestea rămân totuși de competența Parlamentului și a Autorității Electorale Permanente, care constituie sediul materiei.

Rep: Ați putea să sugerați ceva legiuitorului român pentru a îmbunătății accesul la vot al românilor aflați în străinătate, ținând cont de faptul că, în general, procentul de participare la actul electoral este mult mai scăzut decât media națională?

G.D: Am spus-o permanent și repet că ambasada și oficiile consulare din Spania depun un efort extraordinar pentru a crea condițiile exercitării votului fără să existe aglomerație, așa cum s-a întâmplat în 2014. Din păcate nu putem anticipa intenția de vot a alegătorilor. Nu avem niciun instrument la dispoziție. Am să vă dau niște cifre grăitoare în acest sens. La alegerile parlamentare din 2012 am avut în jur de 15.800 de votanți. La alegerile prezidențiale din 2014 s-au prezentat 33.100 de persoane în primul tur, iar în al doilea, 83.140 de persoane. Nu există niciun instrument de măsurare a intenției pentru prezența la vot la nivel mondial.

Interviu cu E. S. Gabriela Dancău, Ambasadorul României la Madrid
1534