Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord Brexit posibil pâna în octombrie 2018

michel_barnier.jpg

Michel Barnier
Michel Barnier vorbind despre Brexit
Sursa imaginii: 
© European Union , 2016 / Photo: François Walschaerts

Michel Barnier, negociatorul Comisiei Europene pentru Brexit, a anunțat în 6 decembrie la Bruxelles că un acord cu Regatul Unit ar trebui negociat până in octombrie 2018. Aceasta ar permite țării să părăsească UE până la alegerile europene din 2019, sub președinția română a UE.

Michel Barnier a confirmat astfel faptul că negocierile între Bruxelles și Londra pot dura mai puțin de doi ani. Acest lucru este adevărat în cazul în care articolul 50 al Tratatului UE este invocat în martie 2017, după cum a anunțat Prim Ministrul britanic Theresa May.

Aceasta ar da timp Parlamentului de la Londra să ratifice acordul de părăsire a UE și Institutiilor europene să aprobe același acord.

Regatul Unit ar părăsi astfel clubul comunitar inaintea alegerilor europene din primăvara anului 2019, sub președinție română a UE.

In rest, Barnier a repetat faptul că nicio negociere nu este posibilă fără invocarea articolului 50 și că cele patru libertăți europene nu pot fi negociate separat. 

Altfel zis, Regatul Unit nu poate cere un acces post Brexit la piața comună dacă nu acordă cetățenilor UE dreptul la libera circulație pe teritoriul său. 

La fel, Londra nu poate alege doar ce obligații îi convin din acest acord de divorț, ci va fi nevoită să accepte unele cerințe ale fostelor colege de club.

In fine, Barnier a rămas prudent tocmai asupra detaliilor negoecierii  întrucât Londra nu a formulat încă o poziție oficială. 

Nu se cunosc de altfel relațiile post Brexit pe care UE le-ar putea avea cu Scoția pro europeană și nici cum se va tranșa apariția posibilă a unei frontiere externe a UE între Irlanda și Irlanda de Nord. La fel, nu se știe dacă statutul Gibraltarului va fi negociat în cadrul acordului Londra-Bruxelles sau de manieră bilaterală între Regatul Unit și Spania. 

Michel Barnier, numit în vara trecută în poziția de negociator al Comisiei Europene pentru Brexit, lucrează de acum în echipă cu omologii săi reprezentând Parlamentul European și statele membre UE, anume belgienii Guy Verhofstadt și Didier Seeuws. Cei trei, ofensați fiecare pe plan personal de atitudinea britanică din trecut și de ideea de Brexit, au promis negocieri dure, cu toate că acum Barnier spunea că nu cunoaște noțiunea de "hard Brexit sau soft Brexit, ci doar pe cea de Brexit".

Verhoftstadt a fost împiedicat de britanici să candideze la funcția de Președinte al Comisiei Europene în 2004 când el era Prim Ministrul Belgiei iar șeful său de cabinet era pe atunci Didier Seeuws. 

Echipa pe care Barnier o va forma în sânul Comisiei Europene, va trebui sa fie una echilibrată din punct de vedere geografic și să cuprindă și experți din țările est europene, afirmă Comisia.

 

Michel Barnier , l'homme à tout faire al europenilor, este, așa cum se știe, un om politic francez, fost comisar european în echipa lui Romano Prodi (1999-2004) și în a doua echipă a lui José Manuel Barroso (2009-2014). Printre picături, între 2009 si 2010, Barnier a fost deputat european.

El este mai ales un european convins, ceea ce face cᾰ este primul chemat la Bruxelles când este nevoie de un coordonator. El a condus în 2006 echipa celor care au stabilit strategia UE în caz de dezastre naturale (crearea forței europene de protecție civilă) și acum este negociator pentru Brexit.

Barnier a avut însă și responsabilități naționale ca ministru al mediului, ministru de externe și în fine ministru al agriculturii.  In 2008, sub președinție franceză a UE, el a fost responsabil pentru eliminarea cotelor se lapte, o decizie care este astăzi extrem de contestată. 

Barnier este lipsit de  imaginație, dar este riguros și disciplinat și s-a înconjurat mereu de oameni competenți. Astfel, el a dus la bun sfârșit reforma politicii regionale a UE înainte de marea extindere din 2004 și crearea Uniunii Bancare după criza financiară din 2009.