Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia se îndreaptă spre alegeri anticipate

italia.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Italia ar putea avea alegeri anticipate în luna februarie, anunță ministrul de Interne, citat de Reuters. Liderii Partidului Democrat, condus de Matteo Renzi, se vor întâlni mâine pentru a analiza înfrângerea încasată de prmier la referendumul privind reformele constituționale și implicit pentru a decide dacă îl mai susțin sau nu pe Renzi.

 

Anunțul ministrului de interne Alfano a fost făcut după discuția pe care acesta a avut-o cu premierul Matteo Renzi. „Prevăd că există voinţa de a merge la urne în februarie”, a declarat Angelino Alfano,  liderul, din 2013, al Partidului Noul Centru-Dreapta, vital în păstrarea coaliției de guvernare.

Nu mai puțin importante sunt discuțiile din interiorul Partidului Democrat: liderii vor analiza eșecul dur încasat de Renzi și dacă îl mai susțin pe premier sau nu. În funcție de rezultatele acestei analize interne, e posibil ca prim-ministrul italian să grăbească o decizie. El a anunțat deja, după consultarea populară, că va demisiona. Președintele i-a cerut însă să amâne momentul până după aprobarea de către parlament a bugetului pe anul viitor, programată zilele acestea.

Scenariul unui guvern tehnocrat pare să fie respins în Italia. Iar presiunea Opoziției, a Ligii Nordului și Mișcării 5-Stele , este tot mai mare, chair dacă eventuale alegeri anticipate ar putea provoca un blocaj politic , major, din cauza arhitecturii legii electorale. Duminica trecută, majoritatea celor prezenți la referendum au respins proiectul de reformă constituțională majoră propus de premierul Renzi.