Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri parlamentare: Românii din Italia au la dispoziție 73 de secții de votare

amb_italia.png

Ambasadorul României la Roma, George Bologan
Image source: 
http://roma.mae.ro

Cei peste 1.500.000 de români din Italia au la dispoziție 73 de secții de votare pentru alegerile parlamentare de duminică, cu 22 de secții mai multe față de alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, spune într-un interviu acordat RFI ambasadorului României la Roma, George Bologan. Cinci secții de votare se află la Roma, trei la Milano și câte două la Bologna, Florența, Padova, Torino, Verona. Printre orașele în care se află câte o secție de votare se numără: Bari, Brescia, Cagliari, Catania, Como, Cremona, Foggia, Genova, Livorno, Napoli, Ostia, Palestrina, Peruggia, Piacenza, Trieste, Veneția.

George Bologan: În Italia, anul acesta sunt organizate 73 de secții de votare, cu 22 mai multe față de alegerile prezidențiale din 2014. Cred că aceste secții de votare corespund numărului de români care doresc să își exercite dreptul de vot. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care nu se află în imediata apropiere a unei secții de votare, amabasada României în Italia a realizat o hartă interactivă cu cele 73 de secții. Aceasta este disponibilă pe site-ul amabasadei și pe pagina noastră de Facebook. Harta interactivă permite identificarea celei mai apropiate locații în care se poate vota și poate fi accesată de pe orice dispozitiv compatibil cu Google Maps. Este inițiativa noastră menită să vină în întâmpinarea numărului foarte mare de cetățeni români care sunt rezidenți sau au domiciliul în peninsulă.

Rep: Unde sunt cele mai multe secții de votare? Există și locații noi?

G.B: Cele mai multe secții de vot se concentrează în marile orașe. La Roma avem cinci secții, la Milano sunt trei, la Torino și Florența sunt două. A existat o foarte bună comunicare cu oficiile consulare ale României din Italia. Acest lucru ne-a ajutat să luăm deciziile potrivite pentru a veni în întâmpinarea comunității de români. Am ținut seama, în special, de densitatea comunității în anumite spații geografice, având la bază date ale Institutului Național de Statistică al Republicii italiene. S-a încercat creșterea numărului de secții în regiunile cu mulți români. Răspunzând mai concret întrebării dumneavoastră, în Lazio avem mai multe secții de vot decât în 2014, mai precis în localitățile Guidonia, Viterbo, Albano. De asemenea, schimbarea sediului secției consulare din Roma, ce a avut loc anul trecut, ne-a permis să organizăm în acest an, acolo, două secții de votare în loc de una.

Rep. Credeți că vor mai fi probleme ca la ultimele alegeri prezidențiale, atunci când cetățenii au fost nevoiți să aștepte la cozi de peste două ore pentru a vota?

G.B: După cum știm, pentru prima dată, cetățenii români au putut opta și pentru votul prin corespondență. Aici sunt foarte multe discuții, dar doresc să punctez, în aceeași linie în care îmi face plăcere să o transmit în mesajele pe care le am către comunitate, că este bine să încercăm să vedem partea pozitivă a lucrurilor, faptul că s-a făcut ceva. Cetățeanul român are o altă posibilitate, are o alternativă. Dacă nu dorește să se deplaseze la o secție de vot și stă într-o localitate mult prea îndepărtată sau poate chiar izolată, optând pentru votul prin corespondență poate să își exercite în orice fel dreptul constituțional. Pe baza schimbărilor legislative, vor fi aplicate niște modificări la nivelul tuturor secțiilor de vot. Aceste modificări legislative au fost introduse tocmai pentru a veni în sprijinul românilor din străinătate, pentru a nu se repeta situația din 2014. A fost o situație neplăcută, în care oficiile consulare și ambasadele au încercat să vină în întâmpinarea numărului ridicat de cetățeni români. Toate cele 73 de secții de votare care sunt organizate în 2016, ca și la scrutinere anterioare, vor fi amenajate conform legislației române și specificului local din Italia. O noutate introdusă în acest an, pentru a preîntâmpina votul multiplu și interpretările în legătură cu această practică, constă în implementarea unui sistem electronic de monitorizare a prezenței la vot prin care se depistează cu ușurință tentativele de vot multiplu. Acest sistem a fost folosit cu succes și la alegerile locale din țară și va fi implementat prin scanarea actelor de identitate ale fiecărui alegător anterior votării de către un operator de calculator. În ceea ce ne privește, în relația cu comunitatea am întreprins toate eforturile pentru a informa cetățenii cu privire la condițiile de vot. Mizăm și pe responsabilitatea conaționalilor noștri de a se informa din timp. Informarea din timp ajută să prevenim orice situație neplăcută care poate să apară în orice moment. Informarea este fundamentală, atât în acest caz specific al alegerilor din 11 decembrie, dar și în relația cetățenilor români cu autoritățile italiene și cu oficiile consulare ale României din Italia. Cred că o bună informare duce la evitarea situațiilor neplăcute.

 

Pentru Radio France Internationale, corespondentul Radio România Actualități în Italia, Elena Postelnicu

(Audio) Ambasadorul României la Roma despre secțiile de votare pentru alegerile din 11 decembrie