Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viktor Orban: Maghiarii nu au ce să celebreze de 1 decembrie. Cum îi răspunde Dacian Cioloş?

viktor_orban_satu_mare_maghiarii_celebreze_decembrie.jpg

Premierul Ungariei, Viktor Orban (Foto: AFP/Ferenc Isza)
Premierul Ungariei, Viktor Orban
Sursa imaginii: 
AFP/Ferenc Isza

Premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat în vizită la Satu Mare la invitaţia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că de 1 decembrie maghiarii nu au ce să celebreze, "ceea ce este o atitudine onestă şi către români", pentru că în acest fel nu îi mint şi a adăugat că, din punctul său de vedere, diplomaţia maghiară "a procedat corect atunci când a ales calea sinceră şi onestă", potrivit News.ro.

"Eu sunt tradiţionalist şi cred că sinceritatea e cea mai bună metodă, chiar dacă sunt la mijloc puncte nevralgice. Aici avem un punct nevralgic diplomatic, dar este mai bine să îţi asumi conflictul sincer, decât să ai două feţe. Pe 1 decembrie, maghiarii nu au ce să celebreze, aşadar nu sărbătoresc, ceea ce este o atitudine onestă şi către români, pentru că măcar nu îi minţim. Eu consider că diplomaţia maghiară a procedat corect atunci când a ales calea sinceră şi onestă", declară Viktor Orban, citat de site-ul local portalsm.ro.

Viktor Orban s-a întâlnit joi la Satu Mare cu liderul UDMR, Kelemen Hunor şi cu reprezentanţi ai conducerii locale a Uniunii.

Premierul Dacian Cioloş consideră că declaraţiile făcute de premierul Ungariei la Satu Mare, precedate de afirmaţii ale unor înalţi oficiali ungari, în legătură cu Ziua Naţională a României, sunt ”neelegante şi nepotrivite”.

”Premierul  Dacian Cioloş consideră că declaraţiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, azi la Satu Mare, precedate de afirmaţii ale unor înalţi oficiali ungari, în legătură cu Ziua Naţională a României, sunt neelegante si nepotrivite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Ministrul ungar de Externe le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la evenimentele de Ziua Naţională a României, potrivit presei ungare.

Ulterior, vicepremierul Zsolt Semjen a declarat că Ungaria ar fi trebuit "să dea cu pumnul în masă" mult mai devreme în relaţia cu România şi că întotdeauna partea ungară a fost îngăduitoare cu românii şi niciodată nu a exacerbat lucrurile.

La rândul său, Zsolt Nemeth, şeful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe, a afirmat că la acest moment relaţiile româno-ungare sunt "proaste".