Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia: Tactica pașilor mărunți pentru restrângerea drepturilor fundamentale

Parlamentul polonez este pe cale de a introduce noi restricții față de drepturile fundamentale ale omului urmărind o agendă anunțată din timp de a aduce ‘buna schimbare’ (dobra zmiana) în societatea poloneză. Cel mai recent pas a fost făcut în directia libertății de intrunire, acolo unde Sejmul a pus pe agenda legislativă noi amendamente.

Pe 30 noiembrie, oarecum neașteptat, Sejmul polonez a votat în primă citire noi amendamente la legea privind intrunirile publice. Amendamentele prevad in special acordarea dreptului de a participa la intruniri publice repetate sau ciclice pentru asociatii de cetateni interesati, pe o perioada de trei ani. Legea favorizeaza intrunirile organizate de autoritati si biserica catolica sau organizatii cetatenesti asociate bisericii. Aceste organizatii vor obtine de la autoritatile locale dreptul de a ocupa un spatiu public in mod repetat si ciclic pe perioade de pana la 3 ani. Pentru ca aceste manifestatii sa fie recunoscute ciclice, ele ar trebui sa intruneasca una din doua conditii. Prima conditie ar fi ca manifestatia sa fie organizata de 4 ori pe an, in acelasi loc si/sau pe acelasi traseu, respectand un orar predeterminat, in mod vident negociat cu autoritatile locale ; si, a doua conditie ar fi ca aceste manifestatii sa promoveze evenimente importante pentru istoria Poloniei. 

Partea ce mai controversata prevede in mod special interzicerea contra-manifestatiilor in acelasi loc simultan. Practic, autoritatile vor putea manipula geografia si ora intrunirilor avand dreptul legal de a acorda prioritate si vizibilitate anumitor manifestatii in detrimentul altora. De exemplu, autoritatile locale vor avea un argument legal in plus pentru a introduce elemente de forta (adica prezenta sporita a politiei) sub pretextul protectiei fata de riscul contra-manifestatiilor. Pe langa aceasta, legea ofera prerogative suplimentare autoritatilor in ce priveste forma, durata, geografia, continutul social-politic si cultural-valoric al intrunirilor.

 

Cum este percepută legea de către societate civila, dar și de comunitatea internatională?

Ministrul de interne polonez Mariusz Błaszczak susține că amendamentele nu ar îngrădi drepturile fundamentale ale omului, ci mai degraba ar rezolva problema potentialelor confruntari intre manifestatii concurente. Numeroase organizatii si asociatii de organizatii s-au exprimat foarte negativ vizavi de noile amendamente, fiind in acelasi timp surprinse de rapiditatea cu care aceste amendamente au fost adoptate. In special Organizatia Helsinki pentru Drepturile Omului, Asociatia Avocatilor din Varsovia si Asociatia Sindicatelor din Polonia au adoptat pozitii foarte negative.

Cateva sute de ong-isti au organizat un protest spontan in fata Sejmului abia marti 6 decembrie, atragand atentia si comunitatii internationale, insa pe fondul crizei legate de Tribunalul Constitutional, amendamentele au atras atentia in special organizatiilor specializate pe drepturile omului si nu altor entitati in special din arca institutiilor UE. In mod special au adoptat pozitii critice Nils Muižnieks, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului si Michael Georg Link, Directorul Oficiului OSCE pentru Insitutii democratice si Drepturile Omului. Ambii au facut apel la autoritatile poloneze ca acestea sa ofere timp suficient si extensiv pentru consultare cu societatea civila si alte grupuri vizate. Ambii, iarasi, au subliniat caracterul vadit pro-biserica si organizatii religioase al amendamentelor, in detrimentul organizatiilor cu o agenda politica, sociala si institutionala.  

Dezbaterea în Senat va avea loc vineri sau sâmbătă, iar șansele ca aceste amendamente sa fie adoptate sunt mari. Puse in contextul modificarilor institutionale semi-ascunse ale guvernului polon pentru marginalizarea ONG-urilor si limitarea finantarii pentru organizatiile cu agenda progresista si laica, aceste modificari legale anunta un viitor tot mai dificil pentru societate civila. In acelasi timp cunoscand inclinarea spre contestatie a polonezilor va trebui sa ne asteptam si la reactii posibil chiar virulente. Vom vedea daca aceste noi masuri legale vor contribui si la atmosfera de criza privind Tribunalul Constitutional. Din pacate se apropie sarbatorile de iarna, si e posibil ca aceste schimbari legale sa treaca relativ usor in rutina politica marca guvernarii partidului Lege si Justitie.