Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul Coreei de Sud a suspendat-o pe președinta țării suspectată de corupție

coreea.jpg

Milioane de sud-coreeni au ieşit în stradă pentru a cere demisia șefei statului
Milioane de sud-coreeni au ieşit în stradă pentru a cere demisia șefei statului

Președinta Coreei de Sud a fost suspendată din funcție în urma unui vot al Parlamentului. Lidera sud-coreeană este implicată într-un scandal de corupţie. Premierul țării, care avea până acum un rol ceremonial, va fi noul șef interimar al statului.

234 de parlamentari au votat pentru demiterea președintei sud-coreene, 56 împotrivă şi doar doi s-au abţinut la votul secret.

Anterior, zeci de membri ai partidului lui Park Geun-hye au anunţat că vor vota împotriva liderei lor, în timp ce două milioane de sud-coreeni au ieşit în stradă pentru a cere demisia șefei statului. Ea este acuzată că a permis, cu sau fără știință, manipularea ei de către o prietenă apropiată Choi Soon-sil, fiica liderului unui cult pseudo-creştin din Coreea de Sud, acuzată la rândul său de fraudă şi abuz de putere.

Procurorii sud-coreeni încearcă mai exact să determine dacă Choi Soon-Sil s-a folosit de relaţia personală cu preşedintele statului asiatic pentru a forţa marile companii să doneze sume importante pentru organizaţia ei caritabilă.

Ulterior, Choi ar fi utilizat sume de bani primite prin donaţii pentru activităţi personale.

În contextul suspendării președintei, premierul sud-coreean Hwang Kyo-ahn, care avea până acum un rol ceremonial, devine noul preşedinte al ţării, timp de până la 180 de zile, până când Curtea Constituţională de la Seul se va pronunţa asupra moţiunii de demitere a şefei statului.