Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia: Doliu naţional după dublul atentat de sâmbătă

Turcia a declarat o zi de doliu naţional duminică, după dublul atentat de sâmbătă, de la Istanbul, soldat cu 29 de morţi şi 166 de răniţi.De asemenea, preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a anulat o vizită planificată în Kazahstan, a anunţat biroul său.

UPDATE: Bilanţul exploziilor a crescut la 38 de morţi. Vicepremierul a declarat că militanţii kurzi din PKK par să se afle în spatele atacului.

Două dintre victime care au murit în atacul terorist sunt civili, ceilalţi 27 sunt ofiţeri de poliţie, inclusiv un comandant. Şaptesprezece dintre răniţi au avut nevoie de intervenţii chirurgicale, iar alţi şase sunt la terapie intensivă.

Cele două explozii au avut loc la mai puţin de un minut una de cealaltă, iar autorităţile vorbesc de un atac coordonat vizând forţele de ordine.

Mai întâi, o maşină-capcană a explodat în apropiere de stadionul echipei de fotbal Beşiktaş. Explozia a vizat locul unde se adunau ofiţerii care asiguraseră paza meciului Beşiktaş- Bursaspor.

Patruzeci şi cinci de secunde mai târziu, un kamikaze s-a detonat, în timp ce era înconjurat de poliţişti, în parcul Macka, din apropiere.

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a declarat că 10 oameni au fost reţinuţi în urma dovezilor obţinute din maşina detonată, dar nu a oferit indicii privind cine ar putea fi în spatele atacurilor.