Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(Reportaj RFI) Alegeri în Centrul Vechi, printre saloane de masaj şi cluburi de noapte

Alegerile parlamentare de duminică au scos în evidenţă două realităţi: cea politică a discursurilor sobre şi cea a tinerilor din cluburile de noapte, care nu au mers la vot.

Atmosferă neobişnuit de sobră la sediul PSD, imediat după anunţarea exit-poll-urilor de la alegerile parlamentare. Puţinii lideri care au stat de vorbă cu jurnaliştii au dat dovadă mai degrabă de reţinere în discursurile lor.

Vremurile în care la PSD era o atmosferă de petrecere câmpenească de alegeri par să fi apus. Fără urale, fără susţinători, fără pancarte. Extrem de sobri, cei doi-trei lideri social-democraţi care au venit în sala de presă a sediului din zona Băneasa nu au arătat nici un fel de emoţie. Ceea ce unii ar putea numi "poker face", adică o figură pe care nu o poţi citi prea uşor, pentru că nu trădează nici un sentiment: nici satisfacţie, nici frustrare.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, e ferm: social-democraţii au câştigat alegerile, iar preşedintele Klaus Iohannis trebuie să ţină cont de "voinţa poporului": "Îmi doresc să nu avem conflicte în perioada următoare şi toată lumea să înţeleagă că votul românilor trebuie respectat (...). Dacă exit-poll-urile se confirmă, votul de azi arată o opţiune clară a românilor şi nu mai există îndoială cu privire la rezultatul alegerilor. Românii au făcut diferenţa între vorbe şi realitate, au votat pentru mai mulţi bani, pentru taxe şi impozite, pentru ca tinerii să aibă locuri de muncă bine plătite (...). Românii vor să se simtă acasă în ţara lor, vor ca România să fie o ţară bună pentru toţi românii".

Dacă Liviu Dragnea evită să spună cine va fi propunerea de prim-ministru a PSD, senatoarea Ecaterina Andronescu e de părere că liderul social-democraţilor ar fi îndreptăţit să ocupe această funcţie: "Dacă mă întrebaţi pe mine, da. Cred că aşa cum a condus campania aceasta, aşa cum s-a implicat în toată perioada de elaborare a programului, aşa cum a coordonat în toată ţara campania, este un lider care a confirmat enorm".

 

Tineri din Centrul Vechi: "Nu avem timp să votăm"

 

Părăsesc sediul PSD, unde jurnaliştii îi depăşesc ca număr pe liderii formaţiunii social-democrate şi mă îndrept spre o zonă mult mai animată, Centrul Vechi. La ora zece seara, Lipscaniul e mai animat ca oricând. Artiştii stradali încep să-şi strângă instrumentele, în timp ce muzica de club face ca geamurile localurilor să vibreze.

Întreb câţiva tineri dacă au fost la vot. Unii mai timizi, alţii dezinhibaţi şi oarecum indiferenţi faţă de alegeri:

"N-am fost la vot şi nici nu mă interesează. Probabil, nici nu-i foarte important, adică nu e cum au fost alegerile prezidenţiale. Am mers la prezidenţiale, acum n-am mers. Oricum, nici alea nu mă interesează", îmi mărturiseşte o tânără care întâmpină clienţii unui bar.

"Nu ne interesează politica. Trebuia să mergem acasă ca să votăm şi n-am avut când", spune un tânăr de vreo 20 de ani, care tocmai a ieşit dintr-un bar cu încă doi prieteni.

"Mă aşteptam la mai mult de la USR, să aibă un procent mai mare. Şi PSD-ul nu sunt mulţumit că a ieşit. Sunt de dreapta eu", declară unul dintre amicii săi.

"Aţi votat astăzi?", o întreb pe o tânără cochetă, care fuge de mine. "Nu", îmi aruncă fata peste umăr, adăugând că nu o interesează politica. "De ce?", insist eu curios. "Nu am timp...".

"Nu mă interesează politica, dar am fost la vot", spune un tânăr cu început de barbă, care o ţine de mână pe prietena lui. Îl întreb cum i se par rezultatele. "Trist. E nasol! Mentalitatea din România... Votează pentru o găleată de pui şi-un kil de făină... Naşpa!".

"Vă interesează politica, aţi fost la alegeri?", întreb un grup de patru tineri, trei băieţi şi o fată. "Nu. N-am avut când...", spune unul dintre ei, moment în care ceilalţi încep să râdă cu poftă. Îi întreb cum li se par exit-poll-urile. "Să fie sănătoşi!", îmi răspund, izbucnind într-un râs şi mai şi.

Îi las pe ultimii tineri cu care am stat de vorbă să-şi termine ţigara lângă un salon de masaj erotic de pe Lipscani şi mă îndrept spre serviciu. În urma mea, câteva domnişoare pe tocuri înalte şi cu meniuri în mână le zâmbesc zecilor de clienţi care se plimbă pe străduţele pietruite din Centrul Vechi şi-i invită să se aşeze la o masă. Petrecerea de-abia începe...

 
Reportaj de alegeri, la sediul PSD şi în Centrul Vechi din Bucureşti