Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dragnea amână dezvăluirea premierului, dar anunță alianță cu ALDE

România își va respecta toate angajamentele internaționale și toate parteneriatele, a transmis liderul PSD

Primele estimări după votul în alegerile parlamentare arată clar că PSD, cu peste 40 de procente obținute, va da viitorul premier, chiar dacă liderii liberali spun că preferă să aștepte numărătoarea finală.

Ceea ce nu e sigur încă este dacă PSD va guverna singur sau într-o alianță, dar trebuie ținut cont de declarația lui Liviu Dragnea, care vorbește de respectarea unei promisiuni – o alianță cu ALDE.

Participând pentru prima dată în alegeri și cu un scor bun, USR și liderul ei, Nicușor Dan, anunță o opoziție acerbă și pare să preia steagul luptei anti-corupție, cel puțin declarativ deocamdată.

De partea lor, liberalii, prin vocea Alinei Gorghiu, transmit că mai așteaptă până la decizii care să reformeze partidul ce a obținut un rezultat ce îl plasează pe locul trei.

Tot ce am promis va fi pus în practică de un guvern PSD, a declarat aseară președintele PSD, Liviu Dragnea. După închiderea urnelor și prezentarea rezultatelor exit poll-urilor , liderul social-democrat a anunțat care ar fi prioritățile de guvernare ale noului executiv. ”Dacă exit-pollurile se confirmă, votul de azi arată o opţiune clară a românilor şi nu mai există îndoiala cu privire la rezultatul alegerilor. Românii au făcut diferenţa între vorbe si realitate, au votat pentru mai mulţi bani, pentru taxe şi impozite pentru ca tinerii să aibă locuri de muncă bine plătite. Au votat pentru readucerea la viaţă a statului românesc şi pentru a ne hrăni cu ceea ce producem noi. Românii vor să se simtă acasă în ţara lor, vor ca România să fie o ţara bună pentru toţi românii”, a declarat liderul PSD după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor.

El a mai spus că este ”un vot pentru a reda demnitatea medicilor şi profesorilor” şi că tot ce a prezentat PSD în programul economic va fi pus în practică de un guvern PSD.

Liviu Dragnea a mai spus că în acțiunile sale va ține cont de trei principii - de votul românilor, de Constituţia României şi de programul de guvernare al PSD.

În plus, România își va respecta toate angajamentele internaționale și toate parteneriatele, a transmis liderul PSD, Liviu Dragnea, care a vorbit și despre relaţia dintre un viitor guvern PSD şi preşedintele Iohannis.

”Vreau să trasmit câteva mesaje. Pentru partenerii noştri externi: România îşi va respecta toate angajamenatele internaţionale, strategice şi economice, şi toate parteneriate, cu precizarea că vrem cu tărie să adăugăm o componentă economică la acestea”, a declarat președintele PSD.

Întrebat dacă el va fi propunerea de premier a partidului, Liviu Dragnea a evitat să dea un răspuns direct, spunând ”Aşteptăm rezultatele oficiale ale votului. Avem o experienţă nefericită din 2009, nu vreau să mai ajungem în acea situaţie. Nu e nicio grabă. Nu se numeşte mâine”.

Declarațiile erau la fel de optimiste la sediul Uniunii Salvați România, care s-a confruntat prima oară cu votul popular în alegeri legislative. ”Este un fapt extraordinar că USR a ajuns a treia forță politică a României, e un început”, spune liderul USR, Nicușor Dan. ”Pentru prima oară după Revoluție un partid format din oameni care nu au mai făcut politică intră în Parlament”, a spus Nicușor Dan, care a și anunțat care vor fi direcțiile de acțiune ale parlamentarilor Uniunii Salvați România.

”Vom fi ceea ce nu a existat până acum: vom fi partenerul cetăţeanului în relaţie cu administraţia publică din România”, a mai spus Nicuşor Dan.

El a mai declarat că exclude orice fel de alianţă sau colaborare cu PSD, precizând că USR rămâne fidel proiectului alături de Dacian Cioloş.

Mult mai puține motive de bucurie au liberalii. ”După cum arată exit-poll-urile, liberalii vor fi în Opoziţie, iar rezultatul alegerilor va fi analizat în interiorul partidului”, spune Gheorghe Falcă, şeful campaniei PNL.

De partea sa, președintele liberalilor Alina Gorghiu a declarat, imediat după închiderea secțiilor de votare, că ”meciul încă se joacă” și partidul nu renunță la formarea unei majorități parlamentare pentru susținerea lui Dacian Cioloș ca premier.

Alina Gorghiu a dat de înțeles că procentul mic de voturi obținut de PNL s-ar datora prezenței destul de scăzute la vot. Sondajele arată că PNL a obținut în jur de 20 de procente.

Alina Gorghiu a evitat să dea un răspuns clar dacă va demisiona din fruntea PNL, în condiţiile în care, în campania electorală a afirmat că, în cazul în care liberalii nu vor intra la guvernare, ea va pleca de la conducerea partidului.

”Eu îmi menţin toate declaraţiile, inclusiv acelea care vă spun acum sau prin care vă spun acum că meciul acesta trebuie jucat până la capăt. Şi aşa vom face”, a declarat preşedintele PNL.

Alina Gorghiu a promis în luna octombrie că va demisiona de la şefia PNL dacă partidul pe care îl conduce nu va intra la guvernare după alegerile din 11 decembrie.

Întrebată acum dacă PNL a pierdut alegerile, Gorghiu a afirmat că ”alegerile se pierd când tragi linie şi vezi că ai pierdut”, adăugând că PNL şi celelalte partide sunt în plin proces electoral.

ALDE, care ar fi trecut pragul electoral, nu face deocamdată nici un fel de calcule pentru o posibilă alianță guvernamentală, transmite copreședintele formațiunii, Călin Popescu Tăriceanu. El a mai spus că le mulțumește alegătorilor și vrea să transmită un mesaj de a-i preveni pe colegii din țară pentru a fi atenți la numărarea proceselor verbale.

Cât privește viitorul guvern, pare sigur că primul ministru va fi de la PSD. Rămâne de văzut în ce măsură partidul condus de Liviu Dragnea ar fi dispus să cedeze din portofolii către eventualii aliați. Iar aceștia vor fi cei din ALDE, spune Liviu Dragnea, care vorbește de o bună colaborare cu formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin.