Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragnea, nominalizat premier? Analist: Se anticipează o confruntare între preşedinte şi viitorul prim-ministru

dragnea.jpg

Președintele PSD a declarat duminică seară că "nu a zis încă nu la varianta Dragnea premier"
Președintele PSD a declarat duminică seară că "nu a zis încă nu la varianta Dragnea premier"

După victoria zdrobitoare de la alegerile parlamentare, PSD își face calculele: anunță o alianță cu ALDE și, după cum însuși liderul social-democrat a declarat, nu exclude nominalizarea lui Liviu Dragnea pentru funcția de premier. În acest context, ”marja de eroare a președintelui Iohannis rămâne foarte mică”, declară, la RFI, politologul Cristian Pîrvulescu.

”Toată lumea se uita, ieri, la înșelătoarea mobilizare a electoratului urban. PSD este un partid care domină regional în mod categoric. A fost un vot împotriva PNL-ului, incapabil să mobilizeze, incapabil să își utilizeze structurile locale, un partid care, se vede treaba, să consolideze uniunea între PNL și PDL, mulții dintre aleșii locali sprijinind ALDE și PMP, care, iată, au intrat în Parlament deși nu aveau un potențial local extraordinar”, explică analistul politic Cristian Pîrvulescu.

În ceea ce privește USR, ”este partidul unui generații, al celor între 25 și 40 de ani, în care se pun foarte multe speranțe. A fost o mobilizare mare, mai ales în marile centre urbane, a acestor tineri. Vom vedea dacă acest partid care este destul de controversat ideologic, va reuși să satisfacă așteptările” apreciază politologul.

În tabăra câștigătorilor, ”cu 46%, PSD va avea majoritatea absolută a mandatelor, ar putea forma Guvernul singur, va face probabil o alianță cu ALDE, însă marja de eroare a președintelui Iohannis rămâne foarte mică. Probabil că președintele nu va renunța la criteriile sale de integritate, care au și o bază legală, nu numai morală, dar asta anticipează deja un început de coabitare dur și o confruntare între președinte și primul ministru, cel mai probabil prima propunere a PSD-ului va fi Liviu Dragnea. Vom vedea dacă PSD va merge pe o coabitare conflictuală sau pe una consensuală”.

Ascultă interviul integral acordat RFI de politologul Cristian Pîrvulescu:

 
Politologul Cristian Pîrvulescu, despre rezultatul alegerilor parlamentare