Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cezar Preda: PNL este la cea mai mică valoare după fuziune, am ajuns la fundul sacului

cezar_preda_pnl_valoare_atinga_fuziune_fundul_sacului.jpg

Vicepreşedintele PNL Cezar Preda (Sursa foto: www.pnl.ro)
Vicepreşedintele PNL Cezar Preda (Sursa foto: www.pnl.ro)

Cei care dau cu piatra în leadership-ul PNL fac rău partidului, declară într-un interviu la RFI vicepreşedintele Cezar Preda. El recunoaşte că PSD a înregistrat la alegerile parlamentare de duminică "poate cea mai zdrobitoare victorie".

Cezar Preda afirmă că "este incontestabil o victorie a Partidului Social Democrat, este poate cea mai zdrobitoare victorie. E clar că politica românească începe să se reseteze din acest moment, o stângă care a câştigat, a obţinut votul foarte-foarte important în România pe un program care din punctul nostru de vedere nu era sustenabil, dar ei insistă că-l vor aplica. Pentru Partidul Naţional Liberal înseamnă până la urmă cea mai mică, cred, valoare pe care putea s-o atingă partidul nostru după fuziune, o fuziune nu este uşor de făcut. Iată că am ajuns, cum se spune pe româneşte, la fundul sacului. Urmează şi pentru Partidul Naţional Liberal o perioadă de regăsire ideologică, de acţiune pragmatică, de lideri care trebuie să facă în aşa fel încât să se prezinte în faţa electoratului român cu un program pe termen lung, asumat. Eu cred că e pentru toată lumea o învăţătură de minte, inclusiv pentru cei care au votat ceea ce au crezut că se va întâmpla în România, dar din punctul meu de vedere va fi foarte greu să se realizeze toate promisiunile făcute în această campanie".

Vicepreşedintele PNL îi critică pe cei care dau vina pe liderii partidului pentru rezultatul de la alegerile parlamentare: "Am văzut că foarte mulţi s-au grăbit să găsească o vină la nivelul conducerii partidului, la nivelul leadership-ului partidului. Eu cred că toţi aceştia care trag semnale belicoase acum, la nici 12 ore de la finalizarea alegerilor, nu înţeleg că de fapt analizele trebuie să fie mult mai profunde. Eu cred că şi doamna preşedinte şi cei care până la urmă au gestionat conducerea partidului au încercat să dea o direcţie şi un sens acestui partid, însă e clar că în alegerile parlamentare, când vii în faţă cu un Guvern şi cu un prim-ministru, e clar pentru toată lumea că nimeni de acum înainte nu va mai încerca să meargă cu cineva din afara partidului, pentru că e clar că în România aşa ceva nu prinde".

Întrebat dacă a fost o greşeală că PNL a mers în campanie cu Dacian Cioloş ca propunere de premier, Cezar Preda a răspuns: "Nu, nu aveam o altă soluţie la momentul respectiv, intram în aceeaşi cascadă de la alegerile locale din Bucureşti şi nu cred că ar fi fost ceva în plus".

"În ceea ce priveşte prestaţia preşedinţilor şi mă refer aici şi la Blaga şi la Gorghiu, eu cred că nimeni altcineva nu ar fi putut să gestioneze o asemenea fuziune extraordinar de grea. În general, cei care dau cu piatra şi în leadership-ul nostru şi în construcţia aceasta nu fac decât rău partidului şi asta nu e bine. O puteţi face dvs. în analize, o pot face comentatorii politici, ziariştii, dar din interiorul partidului trebuie să punem fiecare umărul să facem ceea ce ne-am propus, un Partid Naţional Liberal mare", spune el.

Cezar Preda crede că preşedintele Klaus Iohannis va respecta Constituţia în privinţa desemnării premierului: "Părerea mea e că preşedintele Klaus Iohannis va respecta Constituţia şi va face ce-i spune Constituţia (...). Cred că ţine foarte mult de ceea ce vor însemna consultările cu partidele în următoarele zile".

 
Cezar Preda, despre rezultatul alegerilor parlamentare