Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Cetățenii UE din Marea Britanie cer garantarea rezidenței

brexit_where_to_go.jpg

Brexit
Cetățenii UE din Marea Britanie trăiesc în incertitudine cu privire la statutul lor
Sursa imaginii: 
RFI

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene care se află în Marea Britanie precum și cetățenii britanici care locuiesc în UE trebuie să aibă garanția că vor putea rămâne pe loc după ieșirea Regatului Unit din UE, este doleanța unei campanii care reprezintă ambele grupuri de cetățeni.

Grupul celor trei milioane, care reprezintă cetățeni UE din Marea Britanie, și-a unit forțele cu 10 alte organizații ale expatriaților britanici din celelalte state membre ale Uniunii și au depus o scrisoare la reședința prim ministrului britanic Theresa May.

Cele 11 grupuri i-au cerut premierului May "să facă primul pas pentru a garanta în mod unilateral dreptul cetățenilor UE care locuiesc în prezent în mod legal în Marea Britanie să rămână în Marea Britanie după Brexit".

"Nu suntem monedă de schimb, suntem oameni", se mai spune în scrisoare.

Grupurile de rezidenți străini doresc ca negocierile privind statutul lor să fie tranșate înaintea declanșării ieșirii Marii Britanii din UE în temeiul art. 50 al Tratatului de la Lisabona, promisă de premierul May până la sfârșitul lunii martie 2017.

Invocarea art. 50 inițiază un proces de negocieri între Marea Britanie și UE și se încheie după doi ani cu încetarea statutului de membru.

Până acum, premierul May a susținut în mod constant că nu poate garanta statutul cetățenilor UE din Marea Britanie decât în schimbul garantării dreptului de ședere al celor circa 1,2 milioane de cetățeni britanici din celelalte state UE.

Grupul celor trei milioane a avertizat că ministerul britanic de interne va fi inundat de cereri pentru rezidență permanentă din partea cetățenilor UE care au împlinit cinci ani de ședere în Regatul Unit și că aceste formulare de 85 de pagini sunt complet neadecvate, fiind proiectate pentru persoanele din afara UE.

Drept de ședere nelimitat

Un raport al unei alte organizații non-guvernamentale, British Future propune ca data invocării art. 50 să fie un termen limită după care să se aplice schimbările în regimul cetățenilor UE aflați în Marea Britanie.

British Future sugerează asimilarea statului actual de rezidență permanentă a cetățenilor UE celui de drept nelimitat de ședere aflat la dispoziția celor din afara UE care se află de minimum cinci ani în Marea Britanie.

Acum câteva luni, un raport guvernamental a ajuns la concluzia că în martie 2019 - dată posibilă de încetare a statutului de membru UE - peste 80% dintre cetățenii UE din Marea Britanie vor fi locuit în această țară de peste cinci ani, deci ar avea drept de ședere nelimitat, iar restul ar putea beneficia de o amnisitie.

Un comitet parlamentar britanic a solicitat guvernului impunerea unei date limită după care cei sosiți din UE să nu mai beneficieze de acest drept. 

Problema principală sesizată însă de toți experții este sistemul birocratic necesar evaluării situației celor peste trei milioane de cetățeni UE aflați în Marea Britanie, care la ora actuală se bucură de libertate de mișcare.

Pe data de 23 iunie 2016 electoratul britanic a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ