Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce urmează pentru Justiție, după alegeri?

justitie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Rezultatele alegerilor duc așadar spre o guvernare formată din cel puțin două partide: PSD și ALDE. Președinții ambelor formațiuni au probleme cu legea, iar declarațiile făcute în campania electorală au părut să alimenteze temerile că ar putea urma anumite presiuni făcute asupra Justiției.

Liderul PSD, Liviu Drganea a promis în campania electorală investiții în infrastructura din justiție și dezbateri ample în perspectiva unor legi precum cea care vizează răspunderea magistraților. Pe de altă parte, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a invocat nevoia de reformă a unei justiții pe care o consideră controlată de instituții de forță care ar face jocuri din umbră.

Cel mai bun lucru pe care îl pot face PSD și viitoarea coaliție la putere pentru Justiție este să reducă oportunitățile pentru corupție date de proasta guvernare, spune, la RFI, Alina Mungiu Pippidi. Președinta Societății Academice Române e de părere că eventuale presiuni asupra justiției vor veni din teritoriu, de jos în sus...Sistemul este însă consolidat, situație în care presiunile nu pot fi decât informale, explică Alina Mungiu Pippidi:

"Sunt și au fost întotdeauna informale, cum ne arată cazul lui Cătălin Voicu. Nu formal interveneau la Curtea Supremă de Justiție să aranjeze procese. Aveau rețeaua lor cu totul ascunsă și în această rețea aranjau. Și sunt convinsă că și astăzi se mai aranjează lucruri, că nu toate procesele cad prin mecanismul ăla de distribuire (...) Mecanisme informale sunt și cine își închipuie că scapi de asta cu o lege...Nu există altă soluție decât o monitorizare atentă a ce se întâmplă în Justiție. O societate civilă în interiorul justiției. Eu sunt de părere că magistrații sunt suficient de puternici, că nu vor fi în niciun fel impresionați de rezultatul acestor alegeri. Cred că magistraților le place să aibă suveranitate pe decizia lor și nu le place ca oamenii politici să se amestece. Oamenii politici nu au cu ce să-i atingă și să nu le purtăm de grijă. Au cum să reziste și trebuie să reziste în redutele lor de independență indiferent cine câștigă alegerile."

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu Alina Mungiu Pippidi: