Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Curtea Constituțională decide în privința validării scrutinului prezidențial

Curtea Constituțională ar putea să valideze, marți, scrutinul prezidențial din 13 noiembrie din R.Moldova. Magistrații Curții se convoacă într-o ședință, începând cu ora 10.00. Hotărârea instanței urmează să fie pronunțată exact la o lună de la alegerile președintelui R.Moldova. Socialistul Igor Dodon a obținut peste 52 la sută din voturi, în timp ce candidatul pro-european, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate aproape 48 la sută. Trebuie spus că, luni, Curtea Supremă de Justiție a refuzat să examineze dosarul diasporei.

Curtea Constituțională a anunțat printr-un comunicat de presă că ”având în vedere epuizarea tuturor litigiilor electorale în instanțele de drept comun, Curtea va examina adresarea Comisei Electorale Centrale (CEC) cu privire la confirmarea rezultatului scrutinului prezidenţial şi validarea mandatului Președintelui Republicii Moldova, în baza art. 135 din Constituţie”.

Potrivit Codului Electoral, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie.

Precizăm că, după ce Judecătoria sectorului Centru, dar și Curtea de Apel au respins demersurile avocaților moldoveni din diaspora, nemulțumiți de organizarea proastă a scrutinului din 13 noiembrie, magistrații Curții Supreme de Justiție au dispus încheierea litigiului. Potrivit judecătorilor CSJ, nu ține de competența lor să examineze acest dosar.

Trebuie spus că, sute de moldoveni din diaspora nu au reușit să voteze la scrutinul prezidențial din 13 noiembrie, întrucât buletinele de vot s-au epuizat cu mult timp înaintea închiderii secțiilor de vot. 137 de contestații au fost depuse în instanțele naționale de către reprezentanții diasporei. Avocatul Eduard Digore susține că cetățeanul a rămas fără o examinare corectă și o recunoaștere a dreptului său la vot. ”Putem declara, că instanțele de judecată au examinat această cauză în mod superficial, punând accent în mod exagerat pe anumite formalisme irelevante în raport cu esența dreptului constituțional la vot. În termeni cât mai scurți, vom face o analiză a hotărârilor pronunțate de instanțele naționale, astfel încât să venim cu propuneri de inițiere a unor cauze împotriva Statului Republica Moldova la nivel internațional”, se arată într-un mesaj, postat de Eduard Digore, pe grupul ”Adoptă un vot” de pe Facebook.

Un nou protest la Curtea Constituțională

Între timp, Asociaţia Obştească "Onoare, Demnitate şi Patrie" a anunțat un nou protest în fața Curții Constituționale. Reprezentanții organizației susțin că participanții la manifestație vor cere, marți, magistraţilor să nu valideze alegerile prezidențiale din 13 noiembrie. "Nu cedăm. Am fost nedreptăţiţi atunci când s-au fraudat alegerile. Igor Dodon nu este şi nici nu va fi preşedintele nostru. Cerem ca şi Curtea Constituţională să dea dovadă de verticalitate şi să nu valideze scrutinul prezidenţial din 13 noiembrie. Lupta continuă", a declarat Vlad Bileţchi, liderul protestatarilor.

Dodon: Validarea alegerilor, tergiversată intenționat

Cu doar o zi înaintea hotărârii Curții Constituționale, socialistul Igor Dodon, președintele ales a salutat victoria PSD și și-a exprimat speranța că liderii acestei formațiuni ”vor echilibra retorica Bucureștiului în raport cu Republica Moldova”.”Mizăm că noul Guvern al României va demonstra mai mult respect față de independenta și suveranitatea țării noastre. Iar mișcările unioniste vor fi tratate ca niște entități marginale și radicale, rătăcite în apele democrației”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. Socialistul a ținut să-l felicite luni și pe noul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, susţinut de partidul „Rusia Unită”, condus de Vladimir Putin.

În ceea ce privește procedura de validare a rezultatelor alegerilor, Igor Dodon spunea că aceasta este tergiversată intenționat. ”Această amânare se face din cauză că guvernarea dorește să promoveze rapid un șir de reforme antisociale pe care președintele nou ales nu le va accepta în niciun caz. Partidele de opoziţie pro-occidentale profită de această pauză pentru a fi promovate un șir de legi antisociale, susţinute şi cerute de FMI. E vorba de majorarea vârstei de pensionare și de alte condiții impuse de FMI. E vorba de deschiderea oficiului NATO la Chișinău. Toate aceste acțiuni nu ar fi fost posibile sub mandatul oficial al președintelui Igor Dodon. De asemenea, guvernarea nu-și dorește un procuror numit de Dodon”.

Întâmplător sau nu, săptămâna trecută, parlamentarii moldoveni au ratificat Acordul dintre Republica Moldova şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) privind Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova. De asemenea, deputații au decis ca vârsta de pensionare să crească în Republica Moldova, începând de anul viitor. Trebuie spus că, președintele Nicolae Timofti a semnat un decret prin care Eduard Harunjen a fost numit noul procuror general al R.Moldova. Numirea sa a fost însă contestată la Curtea Constituțională.

Igor Dodon va fi oficial președintele R.Moldova după ce Curtea Constituțională va valida rezultatele scrutinului. Ulterior, va depune jurământul în fața Parlamentului și a Curții Constituționale. Mandatul Președintelui Republicii Moldova durează 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.

 

 
Ascultă AICI relatarea Valeriei Vițu