Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen: De trei-patru ani, asistăm la atacuri extrem de perverse la adresa comunităţii maghiare

Kelemen Hunor apropiere Bucuresti Viktor Orban.jpg

Premierul Ungariei, Viktor Orban şi liderul UDMR, Kelemen Hunor (Foto: site udmr/arhivă)
Premierul Ungariei, Viktor Orban şi liderul UDMR, Kelemen Hunor (Foto: site udmr/arhivă)

Din 2012, au existat atacuri extrem de persistente şi de perverse din partea autorităţilor statului la adresa comunităţii maghiare şi la adresa drepturilor obţinute, declară la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR spune că "în trei-patru ani de zile, din 2012, mai ales, noi asistăm la atacuri extrem de persistente şi de foarte multe ori extrem de perverse la adresa comunităţii maghiare şi la adresa drepturilor obţinute, din partea autorităţilor statului. Decizii administrative, nerespectarea legislaţiei şi aşa mai departe (...) şi în ceea ce priveşte folosirea limbii materne şi în ceea ce priveşte învăţământul, multe-multe cazuri puse pe hârtie".

"Pe de altă parte, noi am spus în 27 de ani şi aici e bine să fim corecţi şi nu cu intenţia de a supăra pe cineva, că de foarte multe ori istoria ne-a aşezat pe baricade diferite, dar asta a fost istoria şi despre istorie trebuie să vorbim corect, cinstit, ca să putem construi pe bază de încredere un viitor comun. Şi de aceea, eu cred că nu trebuie să ne irităm nici noi, nici alţii, când spunem lucruri foarte-foarte corect şi foarte cinstit, fără să avem intenţia de a supăra pe cineva", afirmă Kelemen Hunor.

Întrebat dacă declaraţiile unor înalţi oficiali din Ungaria şi unele gesturi ale UDMR, precum panourile pe care scria "Salvăm Clujul de Bucureşti" nu toarnă gaz pe foc, liderul Uniunii a răspuns: "Nu, pentru că noi vorbim despre descentralizare fiscală, vorbim despre un lucru absolut normal în Europa, un principiu european, vorbim despre ideea de a avea încredere în comunitatea locală şi de a lăsa mai mult la dispoziţia comunităţilor locale din valorile produse la nivel local".