Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este noul lider de la Tiraspol și cum este primită victoria lui?

oazu.jpg

Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice Chișinău
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Regiunea transnistreană are un nou lider. Este vorba despre Vadim Krasnoselski care a obținut, din primul tur, peste 60 la sută din sufragii, la scrutinul de duminică. Din 2015 și până acum, Krasnoselski a deținut funcția de președinte al Legislativului Autoproclamatei Republici Nistrene. El a fost susţinut în campania electorală de holdingul „Sheriff”, precum şi de partidul „Rusia Unită”, condus de preşedintele Vladimir Putin.

Directorul de programe al Institutului de Politici Publice de la Chișinău, Oazu Nantoi, critică dur situația din stânga Nistrului.

Potrivit art.2 al Constituției R. Moldova, uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului. Suveranitatea R. Moldova, a puterii de stat, nu se extinde pe malul stâng al Nistrului și uzurpatorii prin urmare sunt la Tiraspol. Douăzeci de ani a fost un oarecare Igor Smirnov, în 2011 a venit Evgheni Șevciuc, acum a venit Vadim Krasnoselski. Se întâmplă un lucru foarte grav - are loc legitimizarea indirectă a acestui regim anticonstituțional, xenofob, controlat și manipulate de Federația Rusă”.

În plus, comentatorul politic atrage atenția asupra gravității gestului președintelui ales al R. Moldova. Igor Dodon l-a felicitat  pe noul lider transnistrean pentru reușita de duminică și victoria categorică în alegeri.

Vadim Krasnoselski a fost felicitat, ce-i drept pe Facebook,de președintele ales al R. Moldova și de Irina Vlah, bașcanul Autonomiei Găgăuze. Vlah a fost desemnată – nu aleasă, ci desemnată – președinte al Executivului din Autonomia Găgăuză în urma unui viol al informațional din partea Federației Ruse. Toți ceilalți candidați nu aveau nicio șansă. Să ne aducem aminte și de faptul că la 13 noiembrie (turul 2 al scrutinului prezidențial din R. Moldova – n.red.) circa 17.000 de locuitori din stânga Nistrului, din Transnistria, au fost aduși ca să voteze pentru Igor Dodon. Se observă deci o cârdășie evidentă între Federația Rusă, Igor Dodon, Irina Vlah și Vadim Krasnoselski.

Eu, în calitate de cetățean al R. Moldova, mai spune la RFI analistul Oazu Nantoi, constat că proiectul statalității R. Moldova se degradează. Și se degradează deoarece clasa politică este paralizată, coruptă, Parlamentul este controlat de o singură persoană, care prin șantaj și corupție a organizat așa zisa coaliție majoritară – e vorba de Vlad Plahotniuc - și în interiorul societății moldovenești a apărut o stare de indiferență, de apatie, în raport cu această problemă (a regiunii separatiste - n.red.) fără rezolvarea căreia nici R. Moldova nu are nicio perspectivă și nici parcursul european al statului nu are nicio perspectivă”.

Cum ar putea evolua situația din regiune? Directorul de programe al Institutul de Politici Publice de la Chișinău se arată îngrijorat. “Comunitatea internațională este preocupată de alte probleme. Singurul semn de întrebare este cum va reacționa Ucraina deoarece Ucraina nu dorește ca R. Moldova să fie folosită drept poligon pentru aplicarea unor “soluții” care ulterior ar putea fi propuse de Federația Rusă în cazul regiunilor Donețk și Lugansk. Motive de optimism nu avem,dar acestea sunt realitățile moldovenești”, conchide comentatorul politic Oazu Nantoi.

Cine este noul lider de la Tiraspol?

(foto: wikipedia.org)

Vadim Krasnoselski s-a născut la 14 aprilie 1970, în regiunea Cita din Federaţia Rusă, în familia unui militar ucrainean, care din 1978 s-a stabilit în oraşul Tighina (Bender).

A absolvit Şcoala Tehnică Militară de Rachete din Harkov (Ucraina), Universitatea „T. G. Şevcenko” de la Tiraspol, pe care a absolvit-o abia în 2003.

Între timp, avea deja o experienţă de 10 ani în cadrul organelor de miliţie din Transnistria. Krasnoselski a avansat în funcţie şi în grad, ajungând în 14 ani de la un simplu angajat al miliţiei din Tighina la „ministru de Interne“.

A preluat această funcţie în 2007 şi a deţinut-o timp de cinci ani. Acum deţine funcţia de preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, la care va trebui să renunţe după un an de mandat.

 
Ascultă: Oazu Nantoi la RFI