Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis invită partidele miercuri la consultări. Liviu Dragnea: Nu mergem la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)

Alegerile parlamentare au decurs în linişte, fără incidente notabile, lucrurile au fost foarte bine organizate, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis, care anunţă primele consultări cu partidele pentru ziua de miercuri.

ACTUALIZARE: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat marţi că social-democraţii nu pot merge la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis, pentru că vor să respecte Constituţia, iar miercuri este în funcţiune actualul Parlament.

Liviu Dragnea a precizat că invitaţia la consultări a fost făcută în baza articolului 85 alineatul 1 din Constituţie, care prevede că ”Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. ”Acest articol nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret”, a susţinut Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus că i se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care la acest moment nu sunt în Parlament, respectiv PMP şi USR. "După ce este constituit Parlamentul, se pot face consultări cu toată deschiderea. Acum, invitaţia la consultări este fundamentată pe un articol eronat din Constituţia României", a mai spus Liviu Dragnea.

 

Iată principalele declaraţii făcute anterior de preşedintele Klaus Iohannis:

 

- despre un eventual demers de suspendare din funcţie: "Nu mă tem de nici un demers politic legitim".

- despre desemnarea premierului: "Criteriile de integritate le-am anunţat înainte de campanie, ca să nu fie discuţii după. Ele rămân în picioare". "Nu discutăm acum despre această lege, e o chestiune secundară”, a mai spus şeful statului, răspunzând unei întrebări referitoare la legea care interzice ca o persoană condamnată penal să fie în Guvern. "Eu nu am condiţionat şi nu am legat, atunci când am enunţat criteriile de integritate, de nicio lege (...). Este în vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu este o chestiune care depinde sigur de Parlament, de CCR. Atunci când vom avea ceva, vom discuta ceva", a spus el.

- despre posibilitatea formării unui Guvern Cioloş: "Asta o să îmi spună probabil partidele mâine (dacă mai e posibil-n.r.).

- despre absenteismul la alegerile parlamentare: "A fost o rată de participare mică, dar se încadrează în participarea de altă dată de la alegerile parlamentare. Aşteptăm rezultatele finale, care se pare că vor veni spre sfârşitul săptămânii".

- despre consultările cu partidele: "Mâine (miercuri) va avea loc prima rundă de consultări. Vom vedea cum vede fiecare partid formarea unui Guvern. Dacă până la sfârşitul săptămânii avem rezultatele finale, în cursul săptămânii viitoare probabil voi convoca noul Parlament".

 

Preşedintele Klaus Iohannis cheamă partidele parlamentare la o primă rundă de consultări pentru formarea Guvernului, miercuri, începând cu ora 10. Astfel, la ora 10 vor merge la Cotroceni liderii PSD, apoi de la 11 PNL, USR de la ora 12, iar ALDE de la ora 13. Va urma o pauză de câteva ore, urmând ca UDMR să meargă la consultări la ora 16, PMP la ora 17 şi grupul minorităţilor naţionale la ora 18.