Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R. Moldova: Alegerile prezidențiale nu ar fi fost ”libere şi corecte”

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a pierdut alegerile prezidențiale din Republica Moldova în favoarea socialistului Igor Dodon

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate din Republica Moldova a contestat, marți dimineață, la Curtea Constituţională rezultatele alegerilor prezidenţiale câștigate de pro-rusul Igor Dodon. În sesizarea sa, Maia Sandu susţine că ”alegerile nu au fost libere şi corecte”.

Sesizarea Maiei Sandu a fost depusă, marți-dimineață, la Curtea Constituţională de la Chișinău, chiar în ziua în care magistraţii constituţionali sunt așteptați să ia o decizie cu privire la validarea scrutinului prezidenţial, în care a fost declarat câştigător socialistul Igor Dodon.

”Curtea a decis să examineze raportului Comisiei Electorale Centrale în lipsa mea. Chair dacă am cerut amânarea şedinţei doar cu o zi, curtea s-a grăbit să stabilească şedinţa pentru azi”, a reclamat lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate pe contul său de Facebook.

De asemenea, prezidenţiabila pro-europeană a reclamat că reprezentanţii comisiei au refuzat să examineze contestaţiile depuse de către partidul său.

Maia Sandu a mai explicat că a depus sesizarea pentru că ”alegerile nu au fost libere şi corecte”.

”Statul - sau cei care au ajuns să-l reprezinte fără să ne reprezinte pe noi - a fost surd şi mut la ilegalităţile comise în campanie, iar uneori a fost parte la aceste ilegalităţi”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, prezidenţiabila a condamnat implicarea liderilor bisericeşti în campanie, fiind vorba de o încălcare gravă a legii care ar fi fost trecută cu vederea de autorităţile din Republica Moldova.