Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce şanse ar avea legea ce-l împiedică pe Liviu Dragnea să ajungă premier să pice testul la CCR?

Liderul PSD, Liviu Dragnea (Sursa foto: www.psd.ro)

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat că în câteva zile va decide dacă sesizează sau nu Curtea Constituţională în privinţa legii 90/2001, care interzice unei persoane condamnate să facă parte din Guvern. Vedeţi în articol opinia unui expert la RFI.

Legea 90/2001 interzice unei persoane condamnate definitiv să facă parte din Guvern. Asta înseamnă teoretic că Liviu Dragnea nu poate fi desemnat prim-ministru, fiind condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că rămân valabile criteriile de integritate pentru desemnarea premierului. Dacă legea respectivă ar pica testul constituţional, preşedintele PSD ar avea teoretic cale liberă să fie propus premier de partidul său.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, spune la RFI că nu există în clipa de faţă o contradicţie între legea 90 şi Constituţie: "Nu este nici o contradicţie. În Constituţie, chiar în articolul 1, alineatul 5 se spune că în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie. Or dacă o lege spune că nu ai voie să fii ministru, pentru că ai fost condamnat penal, înseamnă că nu ai voie. Faptul că tot Constituţia spune că ai voie să fii ales şi ai dreptul de vot, deşi eşti condamnat penal, cu excepţia cazurilor în care-ţi sunt suspendate drepturile este o cu totul altă teză, care vorbeşte de dreptul de a fi ales".

"Cred că sunt puţine şanse să existe o decizie a Curţii Constituţionale, care să anuleze acel articol de lege, pentru că nicăieri în Constituţie nu am găsit dreptul de a fi ministru, dreptul de a alege şi de a fi ales l-am găsit, dar funcţia de ministru nu-i o funcţie aleasă, este o funcţie numită, aşa cum poţi să fii funcţionar public sau poţi să ai altă meserie", explică Ovidiu Voicu.

El mai spune că unul dintre scenarii ar fi ca legea 90 să fie modificată mai întâi de noul Parlament, în care PSD şi ALDE deţin majoritatea, iar după aceea, PSD să-l propună pe Liviu Dragnea ca premier. Un scenariu complicat, în opinia sa: "Este un scenariu dificil de implementat, atâta timp cât preşedintele se va opune, pentru că preşedintele Iohannis are mecanismele legale şi constituţionale să întârzie cu până la două-trei luni trecerea legii, că aşteaptă 20 de zile pentru promulgare, după care o trimite înapoi, când îi vine iar de la Parlament mai aşteaptă 20 de zile şi o trimite la Curtea Constituţională şi tot aşa".

 
Ovidiu Voicu, despre scenariul Dragnea-premier şi legea 90/2001