O nouă criză a gazelor în Europa?

gaze.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Aprovizionarea cu gaze naturale a Europei este din nou pusă sub semnul întrebării în această iarnă. Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat-o pe cancelara germană Angela Merkel asupra unei ”ameninţări” în privința tranzitului de gaze, dând vina pe guvernul de la Kiev.

După cum relatează Radio Europa Liberă, citat de News.ro, Putin i-a spus lui Merkel,  în cadrul unei convorbiri telefonice, că Ucraina a fost reticentă faţă de semnarea unui contract de aprovizionare cu gaze naturale pentru această iarnă şi că acest lucru ”ameninţă tranzitul către Europa”.

Moscova crede că Kievul poate lua din gazele naturale destinate consumatorilor europeni.

Un purtător de cuvânt al premierului ucrainean a declarat însă că Ucraina este un transportator de încredere al gazelor naturale ruseşti către consumatori europeni.

Europenii primesc aproape o treime din importurile lor de gaze naturale printr-un gazoduct care tranzitează Ucraina. Dispute din trecut între Moscova şi Kiev au condus la întreruperi, inclusiv în 2009, când livrările au fost grav perturbate în timpul iernii.

O nouă dispută a apărut în timpul unor negocieri cu privire la livrarea gazelor naturale pe 9 decembrie, după ce Kievul a cerut noi condiţii contractuale, pe care Moscova refuză să i le acorde.

Avertizarea din partea Moscovei vine și în contextul propunerii Berlinului și Parisului de prelungire a sancțiunilor economice la adresa Rusiei, ca urmare a nerespectării Acordului de la Minsk privind încetarea ostilităților în estul Ucrainei.